Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Uitleg over EURO4 scooters

Introductie EURO 4

Vanaf 1 januari 2018 is er veel veranderd in de scooterwereld. Bromfietsen en snorfietsen moeten namelijk voldoen aan nieuwe Europese normen. Deze Europese normen zorgen ervoor dat de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt blijft. Door strengere regels van de emissiestandaard worden voertuigen steeds schoner, doordat de hoeveelheid uitlaatgassen wordt gereduceerd.

EURO4-norm

De Euro 4 norm gaat vanaf 1 januari 2018 van start. De overheid wil met deze regel ervoor zorgen dat er alleen nog maar schone brommers en scooters de markt opkomen. Scooters die aan deze norm voldoen zijn een stuk minder schadelijk dan de oudere EURO-2 of EURO-3 scooters.

Verkoop van EURO-2 & EURO-3

Alleen de restvoorraden van deze oudere scooters mogen nog worden verkocht in de scooterbranche. De brom- en snorfietsen met een tweetaktmotor mogen helemaal niet meer worden verkocht door scooterwinkels. Daarnaast mogen alleen scooters die aan de EURO-4 norm voldoen nog op kenteken worden gezet. Het is de bedoeling dat de meest schadelijke scooters langzaam uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Ondanks dat de EURO-2 en EURO-3 scooters niet meer aan de nieuwe eisen voldoen, kun je hier wel op blijven rijden. Tweedehands scooters mogen nog wel worden gekocht en verkocht. De nieuwe regel is alleen van toepassing op winkels en dus niet voor particuliere verkoop.

Verbeterde techniek

Bij een EURO-4 scooter voldoet het motorblok aan de laatste milieueisen. Dit wil dus zeggen dat het voor minder schadelijke uitstoot zorgt. De carburateur wordt in deze scooters vervangen door de ECU (electronic fuel unit). Waar de carburateur eerder verantwoordelijk was voor het verzenden van de juiste hoeveelheid brandstof in de cilinders, behoort die taak nu toe aan de ECU. De werking van de motor is dus veranderd.

De voordelen van EURO-4!
  • Lager brandstofgebruik
  • Minder schadelijke uitstoot
  • Betrouwbaarder
  • Verbeterde techniek
Waar koop je een EURO-4 scooter?
Niet alle scootermerken en modellen voldoen aan de nieuwe EURO-4 norm. Senzo scooters, het eigen merk van Voordeelscooters, voldoen daarentegen wel aan de EURO-4 norm. Door de aanpassing van bromfietsen en snorfietsen kan de prijs iets hoger uitvallen. Door de aanpassing van de motor zijn de Senzo scooters echter wel enorm zuinig in verbruik!


EURO 4 vragen & antwoorden

Is de verkoop van scooters straks verboden?

Nee, alleen de nieuwverkoop van scooters met milieuclassificaties Euro2 en Euro3 wordt verboden. Scooterwinkels mogen alleen nog de restvoorraden verkopen. Wel mogen deze scooters nog wel tweedehands worden gekocht en verkocht.

Wat wordt er dan precies verboden en wanneer?

Europese regels verbieden vanaf januari 2018 de verkoop van nieuwe scooters met milieuclassificatie EURO 2 en EURO 3.

Ik heb net een nieuwe scooter gekocht met milieuclassificatie Euro3, mag ik daar straks niet meer op rijden?

Wie nu een Euro2- of Euro3-scooter heeft, of in 2018 nog gaat kopen, kan daar zonder problemen mee blijven rijden.

Waarom wordt de verkoop van bepaalde scooters verboden?

Vanaf 1 januari 2018 zijn er nieuwe Europese milieuregels van kracht. Het doel hiervan is minder schadelijke uitstoot van voertuigen, wat zorgt voor een schoner milieu.

Zijn er alternatieven op de markt voor EURO 2 en EURO 3 scooters?

Ja, vanaf eind 2017 zijn er scooters beschikbaar met milieuclassificatie Euro4 bij Voordeelscooters.nl. Ook werken wij hard aan de ontwikkeling van elektrische scooters om de uitstoot nog verder terug te dringen.

Wat is precies het verschil tussen de scooters met verschillende Euronormen?

De Euro2 en Euro2-normen hebben een carburateur die de benzinetoevoer regelt. Een Euro4 bestaat uit twee varianten: een EFI en een ECU. Beide varianten zorgen voor minder uitstoot.

Hebben tweetakt- of viertaktmotoren hier ook iets mee te maken?

Nee, dit heeft niets te maken met het milieuaspect. Dit zegt alleen iets over de techniek van de motor.

Heeft u nog vragen over Euro4-scooters? Neem dan gerust contact met ons op.

Bekijk onze scooters

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl