Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

De kogel is door de kerk: Helmplicht voor snorfietsers!

De kogel is door de kerk: Helmplicht voor snorfietsers!

Na jaren van onzekerheid en onduidelijkheid is de helmplicht voor snorfietsers dan nu toch eindelijk een feit. Vanaf 1 januari 2023 moet iedereen op een snorfiets of scooter met een maximum snelheid van 25 kilometer per uur een helm op. In dit artikel lichten we toe wat dat concreet in gaat houden.

Check of de helm voor jou verplicht wordt

Het gaat dus om de categorie scooters en snorfietsen die te herkennen zijn aan een blauwe kentekenplaat. Voor brommers en scooters die een gele kentekenplaat hebben geldt immers al jarenlang een helmplicht en voor de elektrische fietsen is het dragen van een fietshelm vooralsnog niet verplicht. Het is al met al allemaal heel verwarrend, maar bij Voordeelscooters zijn we wel blij dat er nu in ieder geval voor de mensen met een elektrische scooter of benzinescooter met een blauw kenteken duidelijkheid is. De Rijksoverheid verwacht dat met de helmplicht het aantal verkeersslachtoffers onder snorfietsers fors zal dalen. Met de invoering van de helmplicht verandert er overigens niets aan de status van de snorfietsen en 25km-scooters binnen de verkeerswetgeving.

Let goed op het E-keurmerk

Nu de kogel dan toch eindelijk door de kerk is rijst de vraag welke valhelmen wettelijk verplicht en goedgekeurd zijn. Het gaat om een bromfietshelm of speed-pedelec-helm die voorzien zijn van een zogenoemd E-keurmerk. Achter de E staat een een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016. Let daar goed op bij de aanschaf van een helm, want je riskeert zonder helm of bij het dragen van een helm zonder de genoemde keurmerken zomaar een bekeuring van € 100.

Een goedgekeurde bromfietshelm koop je bij Voordeelscooters

Omdat wij bij Voordeelscooters goed begrijpen dat er in aanloop naar de invoering van de helmplicht veel vragen zijn over de meest geschikte helm zullen wij ons assortiment jethelmen en integraalhelmen de komende tijd verder uitbreiden en de productinformatie aanvullen. Ook kun je voor het kopen van een goedgekeurde valhelm in onze showroom of bij onze klantenservice terecht. Tot slot nog 1 goede tip: Wacht niet tot het laatste moment met de aanschaf van een valhelm. Door de grote vraag kan de voorraad eind dit jaar weleens op zijn en zonder helm mag je vanaf 1 januari 2023 echt de weg niet meer op met jouw snorfiets of 25km-scooter. Voor een goed advies over veilig scooter rijden kun je altijd bij Voordeelscooters terecht.

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl