Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Brommer rijbewijs: verplicht of niet?

Wanneer is een brommerrijbewijs verplicht, wanneer niet?

De diversiteit aan tweewielers met elektrische aandrijving of ondersteuning, of met een brandstofmotor is tegenwoordig enorm groot. Bij Voordeelscooters merken wij dat veel mensen totaal niet meer weten voor welke voertuigen je nu wel een rijbewijs moet hebben en voor welke dat niet nodig is. In dit artikel lees je het antwoord.

Blauw of geel kenteken, dan een rijbewijs

De algemene stelregel vanuit de Rijksoverheid is als volgt. Je hebt een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets, Fatbike of brommobiel te mogen rijden. Ben je in het bezit van een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijg je het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op je rijbewijs. Op dit moment hoef je (nog) geen rijbewijs te hebben voor het besturen van bijvoorbeeld een Segway, Stint en Trikke. Maar let er op dat de wetgeving steeds weer wordt aangescherpt en dat de rijbewijsplicht, net zoals de helmplicht, op termijn zo maar ook voor dit soort speciale vervoermiddelen kan gaan gelden. Eigenlijk kun je voor jezelf het beste onthouden dat je voor elk voertuig met een blauw of geel kenteken een AM, A of B Rijbewijs nodig hebt. De maximum snelheid van je voertuig bepaalt welk rijbewijs je als bestuurder moet hebben.

Bromfietsrijbewijs aanvragen bij het CBR

Als blijkt dat jij een bromfietsrijbewijs nodig hebt, dan kun je op de site van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vinden hoe je een AM rijexamen aan kunt vragen. Het theoretisch deel kun je al vanaf 15,5 jaar doen en het praktijkexamen vanaf de dag dat je 16 jaar wordt. Heb je al een Rijbewijs A en/of B dan is dat voldoende voor het besturen van een brommer, scooter, speed-pedelec of Fatbike of snorfiets. Het aanvragen van het praktijkexamen kost om en nabij de € 225 en voor het theoretisch deel ben je ongeveer € 50 kwijt. Daarbij komen dan eventueel nog de kosten voor een lesboek met de theoretische onderwerpen en de theorie- of praktijklessen die je ter voorbereiding op het examen nog zou kunnen volgen. Maar dat is dus niet verplicht. Je kunt op internet ook proefexamens oefenen om je goed voor te bereiden.

Bereid je serieus voor op het bromfietsexamen

Het slagen voor je bromfietsrijbewijs – ook vaak het bromfietscertificaat genoemd – wordt helaas nogal eens onderschat. Koop je via Voordeelscooters een blitse scooter en wil je daar graag zo snel mogelijk mee de weg op, bereid je dan goed voor op zowel de theorie als de praktijk. Kennis van de verkeersregels en een goede rijvaardigheid op een voertuig dat toch net iets harder gaat en zwaarder is dan een fiets, is in het belang van jouw eigen veiligheid en die van medeweggebruikers. Je zult merken dat je veel meer plezier aan jouw scooter beleeft als je er goed mee overweg kunt. Verdiep je daarom ook even goed in de bediening van de aandrijving, remmen en verlichting van je scooter. Welke benzine moet je tanken, hoe laad je de accu van jouw elektrische scooter op en hoe werkt dat scooterslot nu precies? Vogel dat even goed uit voor je ergens onderweg sta te hannesen.

Voordeelscooters helpt jou graag op weg!

Oh ja, houd er rekening mee dat je voor het rijden zonder geldig brommerrijbewijs een boete van maar liefst € 260 riskeert. Dat zijn precies de kosten die je kwijt bent om een brommerrijbewijs te halen en voor dat bedrag kun je bij Voordeelscooters heel veel leuke en handige accessoires kopen. Neem voor meer informatie bij aanschaf van een elektrische scooter, scooter met benzinemotor of vragen over onderhoud en service gerust contact met ons op. Voordeelscooters helpt jou graag op weg!

Bekijk alle scooters

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl