Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Dé ultieme gids voor het kopen van een scootmobiel

Het kopen van een scootmobiel is een belangrijke stap voor mensen die hun mobiliteit willen vergroten en hun onafhankelijkheid willen behouden. Of je nu op zoek bent naar je eerste scootmobiel of een upgrade naar een luxer of comfortabeler model overweegt, deze uitgebreide gids helpt je bij het maken van de juiste keuze.

In deze gids behandelen we alles, van wat een scootmobiel is en de voordelen ervan tot belangrijke overwegingen bij het kopen (kosten, subsidie-opties en meer). Of je nu op zoek bent naar praktisch advies, informatie over de verschillende soorten scootmobielen, of tips om de perfecte scootmobiel te kiezen, deze gids is jouw complete hulpmiddel voor een succesvolle aankoop. Laten we beginnen met jouw reis naar verbeterde mobiliteit!

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is een voertuig dat speciaal is ontworpen voor mensen met beperkte mobiliteit. Een scootmobiel is standaard elektrisch aangedreven, waardoor deze ook wel elektrische scootmobiel genoemd wordt. Het is een hulpmiddel dat jou in staat stelt om je zowel binnen als buiten te verplaatsen. Scootmobielen bieden een comfortabele en handige manier om onafhankelijk te blijven en deel te nemen aan dagelijkse activiteiten.

Standaard heeft een scootmobiel een zitting, stuurbediening, accu en elektromotor. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder 3-wiel- en 4-wiel modellen, opvouwbare scootmobielen en vaste scootmobielen.

Overweeg je om een scootmobiel aan te schaffen? Dan is het belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen. Denk daarbij aan de omgeving waarin je jouw scootmobiel hoofdzakelijk wilt gebruiken. Maar ook de afstanden die je van plan bent af te leggen, het aantal wielen (belangrijk voor de stabiliteit) en de vering (voor onverharde ondergronden, bijvoorbeeld).

Een scooter biedt veel voordelen, die we graag voor je op een rijtje zetten:

 1. Onafhankelijkheid: Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een scootmobiel is dat het jou onafhankelijkheid biedt. Je hoeft niet afhankelijk te zijn van anderen om je te verplaatsen. Je kunt zelfstandig boodschappen doen, vrienden bezoeken, naar de markt gaan en meer, zonder hulp nodig te hebben.
 2. Comfort: Scootmobielen zijn ontworpen met comfort in gedachten. Ze hebben zachte zittingen, vering en ergonomische besturingselementen, waardoor je comfortabel kunt reizen, zelfs tijdens langere ritten.
 3. Veiligheid: Moderne scootmobielen zijn uitgerust met verlichting, knipperlichten, spiegels, remmen en stabiliteitssystemen, waardoor elke rit veilig en betrouwbaar is. Sommige modellen bieden ook de optie van een veiligheidshesje rond de stoel voor extra zichtbaarheid, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.
 4. Levenskwaliteit: Een scootmobiel kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Het stelt je in staat om deel te nemen aan sociale activiteiten, deel te nemen aan sociale activiteiten en jouw wereld te vergroten, wat bijdraagt aan een actiever en fijner leven.

Wanneer heb ik een scootmobiel nodig?

Merk je dat je moeite hebt met lopen of langdurig staan als gevolg van ouderdom of andere gezondheidsklachten? Wellicht biedt een scootmobiel jou uitkomst. Hier zijn enkele situaties waarin je kunt overwegen een scootmobiel aan te schaffen:

 1. Beperkte mobiliteit: Als je je moeilijk kunt verplaatsen of als lopen pijnlijk is, kan een scootmobiel een uitkomst zijn. Het stelt je in staat om comfortabel en zelfstandig te reizen, zowel binnen als buiten.
 2. Oudere leeftijd: Naarmate mensen ouder worden, kan de mobiliteit afnemen. Een scootmobiel kan ouderen helpen om actief te blijven, boodschappen te doen, sociale activiteiten bij te wonen en hun onafhankelijkheid te behouden.
 3. Chronische aandoeningen: Personen met chronische aandoeningen zoals artritis, multiple sclerose, spierziekten of ademhalingsproblemen kunnen baat hebben bij een scootmobiel. Dit hulpmiddel vermindert de fysieke belasting en maakt dagelijkse activiteiten haalbaarder.
 4. Herstel na letsel of operatie>: Als je herstelt van een blessure of operatie en tijdelijk minder mobiel bent, kan een scootmobiel je helpen om jouw normale leven voort te zetten tijdens het herstelproces.
 5. Langdurige vermoeidheid: Als je snel vermoeid raakt door lopen of als langdurig staan fysiek zwaar is, kan een scootmobiel de nodige rust en energiebesparing bieden.
 6. Sociale participatie: Een scootmobiel maakt het gemakkelijker om deel te nemen aan sociale activiteiten, zoals familiebijeenkomsten, uitstapjes, winkelen of het bijwonen van evenementen, waardoor jouw kwaliteit van leven verbetert.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe scootmobiel?

Bij het kopen van een nieuwe scootmobiel zijn er verschillende belangrijke overwegingen:

Het gebruik van een scootmobiel

 • Binnenshuis of buitenshuis: Denk na over waar je de scootmobiel hoofdzakelijk zal gebruiken. Sommige modellen zijn beter geschikt voor binnenshuis, terwijl andere ontworpen zijn voor buitengebruik.
 • Korte of lange afstanden: Overweeg de af te leggen afstanden. Ga je de scootmobiel gebruiken voor kleine uitstapjes of langere afstanden? Als je van plan bent lange afstanden af te leggen, heb je een scootmobiel nodig met een grotere actieradius en mogelijk een hogere maximumsnelheid.

Het type scootmobiel

Scootmobiel type: drie of vier wielen

Het kiezen tussen een 3-wiel of 4-wiel scootmobiel is een cruciale beslissing die rechtstreeks verband houdt met jouw mobiliteitsbehoeften. Een 3-wiel scootmobiel biedt uitzonderlijke wendbaarheid, waardoor het manoeuvreren in krappe ruimtes een fluitje van een cent wordt. Dit kan vooral handig zijn in drukke winkelstraten of binnenshuis. Aan de andere kant bieden 4-wiel scootmobielen een verhoogde stabiliteit, vooral op oneffen terreinen zoals hobbelige trottoirs of ruwere buitenomgevingen.

Terwijl 3-wiel scootmobielen uitblinken in manoeuvreerbaarheid, kunnen ze bepaalde uitdagingen hebben op het gebied van stabiliteit, vooral op oneffen oppervlakken. Aan de andere kant bieden 4-wiel scootmobielen mogelijk meer zekerheid op diverse terreinen, maar ze kunnen minder wendbaar zijn in vergelijking met hun 3-wielige tegenhangers.

Scootmobiel type: opvouwbaar of vast

Bij het kiezen van een scootmobiel is het niet alleen belangrijk om te overwegen hoeveel wielen je wilt, maar ook of je de voorkeur geeft aan een opvouwbaar of vast model. Opvouwbare scootmobielen hebben het voordeel van handigheid, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden ingeklapt en vervoerd. Dit maakt ze ideaal voor mensen die regelmatig onderweg zijn of beperkte opslagruimte hebben. Of het nu gaat om een spontaan uitstapje naar de markt of een vakantie, een opvouwbare scootmobiel biedt flexibiliteit en gemak.

Aan de andere kant bieden vaste scootmobielen vaak meer comfort en stabiliteit tijdens het rijden. De vaste constructie maakt ze robuuster en geschikter voor langdurig gebruik. Deze modellen zijn ontworpen met het oog op dagelijkse mobiliteit, waarbij het accent ligt op een soepelere rit en verbeterd comfort, zelfs op oneffen terreinen. Mensen die hun scootmobiel als een integraal onderdeel van hun dagelijkse routine beschouwen, kunnen profiteren van de duurzaamheid en het stabiele rijgedrag van een vast model.

Comfortabele ritten met de juiste vering

Bij de aanschaf van een scootmobiel spelen verschillende cruciale aspecten een rol, en een van deze aspecten is de vering. De kwaliteit van de vering is van onschatbare waarde voor een comfortabele rit, vooral als je van plan bent om op terreinen met oneffenheden te rijden. Een grondige inspectie van de vering is essentieel, maar het is ook belangrijk om te begrijpen hoe je deze kunt aanpassen aan jouw specifieke behoeften.

Het controleren van de kwaliteit van de vering gaat verder dan een oppervlakkige blik. Het omvat het begrijpen van de verschillende opties voor vering die beschikbaar zijn voor scootmobielen en hoe ze zich aanpassen aan verschillende terreinomstandigheden. Zodoende kun je ervoor zorgen dat de vering optimaal is afgestemd op jouw persoonlijke comfort vereisten. Het aanpassen van de vering op jouw behoeften vereist mogelijk een professionele installatie of begeleiding van deskundigen, zodat je de volledige voordelen van een soepele en comfortabele rit kunt ervaren.

Actieradius van de scootmobiel

Een ander cruciaal aspect bij het aanschaffen van een scootmobiel is de actieradius, oftewel de maximale afstand die je kunt afleggen voordat de accu moet worden opgeladen. Dit element verdient nauwkeurige overweging, en het is van groot belang om ervoor te zorgen dat de actieradius van de scootmobiel voldoet aan jouw dagelijkse eisen en verwachtingen.

Wanneer je nadenkt over de actieradius, is het essentieel om jezelf af te vragen welke afstanden je doorgaans zult afleggen. Zijn dit korte ritten in de directe omgeving, of plan je langere reizen over grotere afstanden? Uit welke varianten kun je kiezen, en welke past het beste bij jouw specifieke behoeften? Hier zijn enkele algemene overwegingen:

 • Korte afstanden: Sommige scootmobielen zijn ontworpen met een actieradius die ideaal is voor kortere dagelijkse ritten, zoals binnen een woonwijk of in een beperkt bereik van enkele kilometers.
 • Gemiddelde afstanden: Andere modellen zijn mogelijk uitgerust met een gemiddelde actieradius, geschikt voor dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen, parkbezoek of korte uitstapjes, met een bereik van enkele tientallen kilometers.
 • Lange afstanden: Voor mensen die van plan zijn langere afstanden af te leggen, zijn er scootmobielen beschikbaar met een grotere actieradius, waardoor ze geschikt zijn voor uitgebreidere reizen zonder frequent opladen.

Bovendien is het belangrijk om te begrijpen of de opgegeven actieradius consistent is, ongeacht jouw snelheid tijdens het rijden. Sommige scootmobielen behouden dezelfde actieradius, ongeacht de snelheid, terwijl andere mogelijk variaties laten zien. Hierbij is het relevant om te overwegen of je zelf invloed kunt uitoefenen op de actieradius door bijvoorbeeld de rijsnelheid aan te passen.

Scootmobiel kosten

Bij het overwegen van de aanschaf van een scootmobiel is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende kosten die hierbij komen kijken. 

 • Aankoop: De kosten bij de aanschaf van een scootmobiel verschillen, afhankelijk van het model en de specificaties. Een basisvariant scootmobiel zal voordeliger zijn dan een luxe scootmobiel. Dankzij de diversiteit aan scootmobielen is er voor iedereen een passende optie binnen hun budget, wat vooral cruciaal is voor ouderen die afhankelijk zijn van hun AOW.
 • Leasen: Sommige mensen kiezen ervoor om hun scootmobiel te leasen, wat betekent dat ze maandelijkse betalingen doen in plaats van eenmalige aankoopkosten. Voordeelscooters biedt deze mogelijkheid ook aan, neem contact op voor meer informatie..
 • Onderhoud: Onderhoudskosten zijn doorlopend en omvatten zaken als bandenvervanging, accu-onderhoud, en regelmatige inspecties. Goed onderhoud is essentieel om ervoor te zorgen dat jouw scootmobiel veilig en betrouwbaar blijft. Lees verder om hier meer over te leren.
 • Scootmobiel verzekering: Het is verstandig om jouw scootmobiel te verzekeren, net als elk ander voertuig. Een verzekering beschermt je tegen onverwachte gebeurtenissen, diefstal, schade of aansprakelijkheid. Bekijk onze scootmobielverzekering pagina voor het kostenplaatje.
 • Accessoires (ook onderdelen): Afhankelijk van jouw behoeften en voorkeuren kun je accessoires en onderdelen toevoegen aan jouw scootmobiel. Dit kan variëren van rugsteunen, tassen en speciale stoelen tot aanpassingen voor jouw specifieke mobiliteitsbehoeften. Het toevoegen van accessoires kan de functionaliteit en het comfort van jouw scootmobiel verbeteren.

Onderhoud en service van een scootmobiel

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan jouw scootmobiel om ervoor te zorgen dat deze in optimale conditie blijft functioneren. Als klant bij Voordeelscooters kun je vertrouwen op professionele monteurs en dealers die jou kunnen ondersteunen bij routinematig onderhoud en eventuele reparaties.

Om ervoor te zorgen dat er minder onderhoud nodig is voor een scootmobiel, kun je de volgende stappen volgen:

 • Regelmatig de bandenspanning controleren en aanpassen om slijtage te minimaliseren en een soepele rit te behouden.
 • Houd de scootmobiel schoon, met extra aandacht voor de elektrische componenten, om ophoping van vuil en corrosie te voorkomen.
 • Laad de batterijen op de juiste manier op en sla ze op volgens de aanbevelingen om de levensduur te verlengen.
 • Plan jaarlijks een professionele inspectie en servicebeurt om eventuele verborgen problemen tijdig aan te pakken en de betrouwbaarheid van de scootmobiel te waarborgen. Deze beurt kan worden uitgevoerd door een erkende scootmobielmonteur.

Door proactief onderhoud te plegen, verleng je de levensduur van jouw scootmobiel en kun je zorgeloos van jouw mobiliteit genieten.

Een scootmobiel aanvragen met subsidie (WMO/PGB)

Als je in aanmerking komt voor financiële ondersteuning, kun je overwegen om een scootmobiel aan te vragen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of het Persoonsgebonden Budget (PGB). De WMO is bedoeld voor mensen die hulp en ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven deelnemen aan de samenleving. Het PGB geeft je meer regie over jouw zorg en de keuze van jouw mobiliteitshulpmiddel. Beide opties kunnen je helpen om de kosten van een scootmobiel te dekken. Het is belangrijk om de voorwaarden en procedures in jouw regio te raadplegen en contact op te nemen met de juiste instanties om te bepalen of je in aanmerking komt voor deze vormen van financiële steun bij de aanschaf van een scootmobiel.

[h3] Kom ik in aanmerking voor een scootmobiel subsidie?

Of je in aanmerking komt voor een scootmobiel subsidie hangt af van jouw locatie en de specifieke regels en voorwaarden die gelden in jouw regio. Subsidies en financiële ondersteuning voor scootmobielen variëren sterk van land tot land en zelfs binnen verschillende gemeenten en regio's. Over het algemeen komen mensen met beperkte mobiliteit, chronische aandoeningen of ouderen mogelijk in aanmerking voor subsidies of financiële bijstand bij de aanschaf van een scootmobiel.

Om te achterhalen of je in aanmerking komt voor een scootmobiel subsidie, kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente, zorgverzekeraar of een organisatie die gespecialiseerd is in mobiliteitsoplossingen. Zij kunnen je voorzien van informatie over de beschikbare programma's en de criteria die gelden voor financiële ondersteuning bij de aanschaf van een scootmobiel. Het is belangrijk om de vereisten en procedures te begrijpen voordat je een aanvraag indient, zodat je kunt bepalen of je in aanmerking komt en welke stappen je moet nemen om de subsidie aan te vragen.

Ik wil een scootmobiel kopen, wat is de beste scootmobiel?

Bij het kiezen van de juiste scootmobiel is het essentieel om rekening te houden met jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Bij Voordeelscooters vind je een ruim aanbod aan scootmobielen. Bekijk het assortiment van onze scootmobielen en vind dé scootmobiel die het beste past bij jouw persoonlijke wensen. Bekijk ook ons blog over de beste scootmobiel van 2023 voor gedetailleerde informatie.

Maak een testrit in één van onze winkels

Een nieuwe scootmobiel kopen is een belangrijke keuze. Bij Voordeelscooters begrijpen we dat je een weloverwogen keuze wilt maken, en daarom nodigen we je graag uit om een testrit te maken in een van onze winkels. Onze vriendelijke en deskundige medewerkers staan voor je klaar om je te begeleiden en adviseren bij het kiezen van de juiste scootmobiel die perfect past bij jouw wensen en behoeften.

Door een testrit te maken, krijg je de kans om verschillende modellen uit te proberen en te ervaren hoe ze aanvoelen. Dankzij deze mogelijkheid kun je een doordachte keuze maken en de scootmobiel selecteren die volledig voldoet aan jouw mobiliteitsbehoeften. Bij Voordeelscooters streven we ernaar om je de best mogelijke service te bieden en je te helpen bij het vinden van de perfecte scootmobiel om jouw leven te verbeteren.

Tevreden over uw keuze? Wij regelen de rest!

Bij Voordeelscooters gaat onze betrokkenheid verder dan alleen de aankoop. Zodra je tevreden bent met jouw keuze en jouw ideale scootmobiel hebt gevonden, zorgen wij voor de rest. We bieden leveringsservice en installatie om ervoor te zorgen dat jouw scootmobiel klaar is voor gebruik. Daarnaast ben je bij ons ook aan het juiste adres voor onderhoud en reparaties.

Ons doel is ervoor te zorgen dat jouw scootmobiel altijd in optimale staat verkeert, zodat je kunt genieten van een zorgeloze mobiliteit. Bij Voordeelscooters staat klanttevredenheid voorop, en we zijn er om je te ondersteunen gedurende de hele levensduur van jouw scootmobiel.

Nog vragen? Wij geven hieronder antwoord op de meest voorkomende vragen.

Hoe kom ik met mijn scootmobiel in huis?

Een scootmobiel kan meestal eenvoudig in huis worden gereden. Zorg voor voldoende doorgangsbreedte en geen obstakels.

Kan ik met mijn scootmobiel in het openbaar vervoer?

In veel gevallen kun je met jouw scootmobiel gebruikmaken van het openbaar vervoer. Controleer de lokale regelgeving voor specifieke vereisten.

Hoe moet ik mijn scootmobiel opladen? 

Het opladen van een scootmobiel is eenvoudig en vereist meestal het aansluiten van de accu op een regulier stopcontact.

Hoe lang gaat de batterij van een scootmobiel mee? 

De levensduur van de accu varieert afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit van de accu, maar deze kan meerdere jaren meegaan.

Hoe kan ik mijn scootmobiel vervoeren?

Er zijn speciale scootmobiel trailers en -dragers beschikbaar om jouw scootmobiel veilig te vervoeren, bijvoorbeeld op een auto.

Kan ik mijn scootmobiel verzekeren?

Ja, je kunt uw scootmobiel verzekeren om uzelf te beschermen tegen mogelijke schade of onge

Kan ik de scootmobiel uitproberen?

Ja, het is mogelijk om een scootmobiel uit te proberen voordat je er een aanschaft. Dit wordt sterk aangeraden om te beoordelen of het model aan jouw behoeften voldoet.

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl