Toggle Nav

Elektrische scooters

Genieten van alle voordelen van een scooter én een milieubewuste keuze maken? De elektrische scooters zijn een duurzame oplossing om stijlvol van A naar B te reizen! Bekijk de ruime collectie elektrische scooters van o.a. IVA en Senzo in onze webshop.

Lees meer

Artikelen 1-24 van 58

Page
per pagina

Artikelen 1-24 van 58

Page
per pagina

E scooters of benzine scooters?

De scooter is een brom- of snorfiets waarbij de voeten van de bestuurder zich tijdens het rijden op een bodemplaat tussen de zitplaats en het stuur bevinden. Traditioneel zijn scooters voorzien van een benzinemotor, maar de laatste tijd wint de elektrische scooter (of ook wel e-scooter genoemd) aan terrein. Het verschil tussen deze twee soorten scooters, is de aandrijving. Een elektrische scooter is namelijk niet uitgerust met een benzinemotor, maar is uitgerust met een elektromotor die van stroom wordt voorzien door een accu. Bij een elektrische scooter is het dan ook niet nodig om te tanken bij een benzinestation, maar plug je de accu gewoon in het stopcontact.

Voordelen van elektrische scooters

De elektrische scooter is het moderne alternatief van de scooter met benzinemotor. De toegepaste moderne technieken hebben een flink aantal voordelen, waardoor elektrische scooters snel aan populariteit winnen. Zo zijn e-scooters stil, stoten ze geen uitlaatgassen uit en hebben ze minder slijtagegevoelige onderdelen aan boord. Doordat stroom goedkoper is dan benzine, liggen de kosten per kilometer bovendien een stuk lager. Doordat elektrische scooters geen uitlaatgassen uitstoten, zijn ze ook welkom in milieuzones (zoals in Amsterdam) waar oudere scooters met een benzinemotor tegenwoordig geweerd worden. Elektrisch rijden heeft dus nog wel meer voordelen dat je wellicht dacht.

Nadelen van een elektrische scooter

Omdat geen enkel product helemaal perfect is, zullen we hier ook de nadelen van een e-scooter ten opzichte van scooters op benzine belichten. Zo is een benzine scooter bijvoorbeeld sneller volgetankt dan dat de accu van een elektrische scooter is opgeladen. Daarnaast verliest de accu over de loop van de jaren steeds een stukje van zijn laadcapaciteit. En tot slot niet geheel onbelangrijk: de aanschafprijs van een elektrische scooter ligt op dit moment nog een stukje hoger dan die van een vergelijkbare scooter op benzine.

We raden je aan om de voor- en nadelen van een elektrische scooter goed door te nemen voordat je een nieuwe scooter koopt en om vervolgens een keuze te maken op basis van het type scooter dat het best bij jouw persoonlijke situatie past. Het is hierbij ook belangrijk om elektrische scooters onderling goed te vergelijken, want de laadtijd, actieradius en het vermogen van de elektromotor kunnen onderling flink verschillen.

De actieradius van elektrische scooters

Vroeger stonden elektrische scooters bekend om hun geringe actieradius. Dit hield in dat je slechts relatief korte afstanden met een e-scooter kon afleggen voordat de accu weer leeg was. Dat is verleden tijd. Tegenwoordig heeft een elektrische scooter op volle accu wel een actieradius van zo'n 80 kilometer.

Extra accu voor meer flexibiliteit

Soms kunnen er zelfs meerdere accu's in een scooter geplaatst worden om de actieradius te vergroten. Plaats je bijvoorbeeld een dubbele accu in de IVA E-GO S5, dan wordt de actieradius vergroot tot zo'n 160 kilometer. De exacte actieradius blijft in de praktijk echter wel afhankelijk van jouw rijstijl, gemiddelde snelheid en andere omstandigheden zoals de temperatuur en of je een passagier achterop hebt.

Wat kost een elektrische scooter?

Voor veel mensen is de prijs van een elektrische scooter een belangrijk obstakel om de overstap te maken. Het is echter wel belangrijk om naar het totaalplaatje van alle bijbehorende kosten te kijken en niet alleen naar de aanschafprijs. Een goedkope elektrische scooter koop je namelijk al vanaf 1.500 euro, terwijl de prijzen gemakkelijk op kunnen lopen tot 5.000 euro als je voor een goede elektrische scooter van een populair merk als Vespa gaat. Gemiddeld genomen zijn elektrische scooters iets duurder in aanschaf dan benzine scooters. Je bespaart echter ook kosten ten opzichte van een benzine scooter, aangezien stroom goedkoper is dan benzine en elektrische scooters veel minder onderhoud nodig hebben.

Hoe lang gaat een elektrische scooter mee?

Qua milieubelasting is de elektrische scooter erg duurzaam, maar hoe lang gaat een e-scooter mee? Een nieuwe elektrische scooter die particulier gebruikt wordt, gaat ongeveer 3 tot 5 jaar probleemloos mee. Daarna zal je rekening moeten houden met het vervangen van bepaalde onderdelen. Of jouw e-scooter dit haalt, hangt onder andere af van:

  • de manier waarop je omgaat met je accu;
  • hoe intensief je de scooter gebruikt;
  • het tijdig laten onderhouden van banden, remmen en verlichting.

Om lang plezier te hebben van jouw nieuwe elektrische scooter, verdient vooral de accu aandacht. Het is namelijk een kwetsbaar onderdeel. Hij kan bijvoorbeeld beschadigen als je hem laat vallen. Daarbij is het niet goed om hem volledig leeg te laten lopen voor je hem oplaadt. Bij voorkeur laad je de accu tijdig op. Door zuinig met de accu om te gaan, heb je langer plezier van je scooter.

De accu van een elektrische scooter

Zoals je al las, rijdt een elektrische scooter door middel van een accu. Deze laad je thuis op aan het stopcontact. Veel mensen doen dit ’s avonds of als ze op hun werk zijn. Bij de accu’s maken we allereerst onderscheid tussen uitneembare en niet-uitneembare accu’s. Als jouw elektrische scooter een niet-uitneembare accu heeft, dan heb je een stopcontact nodig in de buurt van waar je de scooter parkeert. Een uitneembare accu kun je, zoals de naam al zegt, uitnemen en opladen waar je wilt. Steeds meer elektrische scooters hebben een uitneembare accu. Deze kun je ook opladen op bijvoorbeeld je werk. Verder is het handig om te weten dat er loodaccu’s en lithium accu’s in elektrische scooters gebruikt worden. Tussen loodaccu’s en lithiumaccu’s zijn er een paar kwaliteitsverschillen. Hieronder lees je in het kort hoe dit zit.

Loodaccu’s

Een veelvoorkomende accu bij de elektrische scooter is de loodaccu. Deze accu’s hebben een laadtijd van ongeveer 4 à 5 uur. Ze gaan gemiddeld 200 laadbeurten mee en zijn niet erg prijzig wanneer je ze wilt vervangen. Zoals de naam al doet vermoeden, voelen loodaccu’s wat zwaarder aan.

Lithium accu’s

Lithium accu’s zijn de beste accu’s die er zijn voor elektrische scooters. Ze zijn licht qua gewicht en doen er ongeveer 2 uur over om op te laden. Daarmee laden ze twee keer zo snel op als de loodaccu’s. Daarbij zijn lithium accu’s een stuk duurzamer: ze kunnen maar liefst 2000 keer worden opgeladen. E-scooters van hoge kwaliteit zijn vaak standaard voorzien van een lithium accu. De prijs ligt dan vaak wel een stukje hoger dan als de scooter een loodaccu heeft.

Zoals je al las, rijdt een elektrische scooter door middel van een accu. Deze laad je thuis op met een normaal stopcontact. Veel mensen doen dit 's avonds of als ze op hun werk zijn. Bij de accu's maken we allereerst onderscheid tussen uitneembare en niet-uitneembare accu's. Als jouw elektrische scooter een niet-uitneembare accu heeft, dan heb je een stopcontact nodig in de buurt van waar je de scooter parkeert. Een uitneembare accu kun je, zoals de naam al zegt, uitnemen en opladen waar je wilt. Steeds meer elektrische scooters hebben een uitneembare accu. Deze kun je ook opladen op bijvoorbeeld je werk. Verder is het handig om te weten dat er loodaccu's en lithium accu's in elektrische scooters gebruikt worden. Tussen loodaccu's en lithiumaccu's zijn er een paar kwaliteitsverschillen. Hieronder lees je in het kort hoe dit zit.

Loodaccu's

Een veelvoorkomende accu bij de elektrische scooter is de loodaccu. Deze accu's hebben een laadtijd van ongeveer 4 à 5 uur. Ze gaan gemiddeld 200 laadbeurten mee en zijn niet erg prijzig wanneer je ze wilt vervangen. Zoals de naam al doet vermoeden, voelen loodaccu's wat zwaarder aan.

Lithium accu's

Lithium accu's zijn de beste accu's die er zijn voor elektrische scooters. Ze zijn licht qua gewicht en doen er ongeveer 2 uur over om op te laden. Daarmee laden ze twee keer zo snel op als de loodaccu's. Daarbij zijn lithium accu's een stuk duurzamer: ze kunnen maar liefst 2000 keer worden opgeladen. E-scooters van hoge kwaliteit zijn vaak standaard voorzien van een lithium accu. De prijs ligt dan vaak wel een stukje hoger dan als de scooter een loodaccu heeft.

E scooter met krachtige motor

Een ander belangrijk onderdeel is de motor. Goede elektrische scooters staan erom bekend dat ze razendsnel optrekken. Daarmee doen ze zeker niet onder voor benzine scooters. Veel e-scooters zijn bovendien voorzien van een zogeheten ‘koolborstelloze' motor. Dit type motor is krachtig zonder wrijving te veroorzaken. Hierdoor slijt hij nauwelijks. Een groot pluspunt, want dit scheelt een hoop onderhoudskosten.

Elektrische scooter kopen bij Voordeelscooters

Ben jij op zoek naar een betrouwbaar adres om een elektrische scooter te kopen, zonder dat je hiervoor te veel betaalt? Dan ben je bij Voordeelscooters aan het juiste adres. In onze showroom hebben we verschillende elektrische scooters voor je klaarstaan, die je vrijblijvend kunt bekijken en proberen. Bestel je een elektrische scooter via onze webshop, dan wordt deze bovendien rijklaar bij je voor de deur afgeleverd. Is je scooter eenmaal toe aan onderhoud, dan kunnen we dat indien gewenst bij je voor de deur uitvoeren in onze mobiele werkplaats. Wel zo makkelijk!

Copyright © 2022 Voordeelscooters.nl