Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Rijbewijs kosten

scooterrijbewijs-kosten
Kosten van een scooterrijbewijs

Wil je op de scooter naar je werk, naar school of naar je vrienden? Dan zul je je scooterrijbewijs moeten halen. Om een snorfiets, bromfiets of scooter op de openbare weg te mogen besturen, moet je namelijk in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs: het rijbewijs AM.

Wanneer je een geldig autorijbewijs of motorrijbewijs hebt, hoef je het rijbewijs AM niet te hebben om op een scooter te mogen rijden. Heb je rijbewijs A, A1, A2 of rijbewijs B gehaald? Dan ben je automatisch bevoegd om op een snorfiets, bromfiets of scooter te rijden. Je hoeft dan dus geen apart scooter examen af te leggen.

Je scooter rijbewijs halen?

Wil je vóór het behalen van je autorijbewijs al op de scooter kunnen springen? Dan moet je allereerst een theorie-examen doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit examen draait om het kennen en begrijpen van de verkeersregels. Beginnen aan de theorie voor het rijbewijs AM kan al wanneer je 15,5 jaar oud bent. Vanaf die leeftijd mag je theorie examen afleggen. Je maakt dit tentamen meestal klassikaal, in een examenzaal. In 45 minuten worden er 50 vragen gesteld, waarvan een deel meerkeuze- en een deel open vragen zijn. Om te slagen voor je theorie, moet je minimaal 44 van de 50 vragen goed beantwoorden.

Heb je het papiertje voor je theorie-examen op zak? Dan kun je beginnen met praktijklessen. Als je de juiste leeftijd hebt tenminste. Je mag namelijk pas scooter rijden als je 16 jaar oud bent. Je moet 16 jaar of ouder zijn om rijlessen te mogen volgen en een praktijkexamen af te leggen. Wacht niet te lang met lessen na het behalen van je theorie examen. Je theorie is niet onbeperkt geldig, maar slechts 18 maanden. Je komt alleen in aanmerking om het praktijk examen te doen wanneer je theorie nog geldig is. Voordat je dit examen mag afleggen, heb je ook praktijkervaring nodig. Om deze ervaring te krijgen kun je lessen volgen bij een rijschool.

Wat kost een scooterrijbewijs?

Een scooterrijbewijs krijg je niet voor niets, hier moet je uiteraard voor betalen. Voor het eerste examen, het theorie examen, betaal je €33 in 2019. Wanneer je dit bedrag hebt betaald, heb je maar één kans om het examen te halen. Haal je je examen niet? Dan zul je opnieuw het betreffende bedrag moeten betalen.

Om praktijkexamen te kunnen doen, heb je ervaring in de praktijk nodig. Deze ervaring doe je op door praktijklessen te volgen bij een rijschool naar keuze. Gemiddeld heb je 4 tot 6 uur rijles nodig. De kosten voor deze rijlessen verschillen per rijschool. Deze lessen kosten ongeveer 30 tot 40 euro per uur. Na deze uitgave ben je nog niet klaar, dan moet je het praktijkexamen nog afleggen. De kosten van het praktijkexamen bij het CBR bedragen 112 euro in 2019.

Goedkoop scooterrijbewijs halen

Er zijn ook rijscholen die totaalpakketten aanbieden. Met zo’n pakket kun je een aantal rijlessen volgen en kun je een rijexamen afleggen. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de rijschool, maar bedragen gemiddeld 300 euro.

Voor het behalen van het theorie examen worden ook speciale acties aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld een soort opleiding volgen. Hierdoor hoef je niet thuis in de theorieboeken te duiken. Vaak is het zo dat je na deze theoriecursus, op dezelfde dag nog, je theorie examen kunt afleggen. Zo kun je in één dag je theorie behalen. Je kunt er ook voor kiezen om de cursus te verdelen over twee dagen. De kosten voor zo’n theoriecursus liggen rond de 100 euro.

Het is ook mogelijk om de rijlessen én het praktijkexamen op één dag te plannen. Sommige rijscholen bieden hiervoor pakketten aan. De prijs hiervoor is ongeveer 250 euro. Vaak is de rijles dan in de ochtend en vindt het examen in de middag plaats. Om dit te mogen doen moet je 16 jaar oud zijn en je theorie al op zak hebben.

Ben jij geslaagd voor je scooterrijbewijs of ben je van plan je scooterrijbewijs te halen? Koop dan nu je scooter bij Voordeelscooters! De grootste online scooterwinkel van Nederland en België.

Bekijk onze scooters

Veel gestelde vragen

Wat kost een theorie-examen?
De prijzen voor 2019 zijn als volgt. Het theorie-examen heeft bij het CBR een vaste prijs van € 33 in 2019. Soms kost het meer: Als je je theorie-examen per post aanvraagt, dan komen er nog verzendkosten bij. Vraagt je rijschool het theorie-examen voor jou aan, houd dan rekening met extra kosten. Theorie-examen met extra tijd kost €10,50 bovenop de €33. Een theorie-examen met een tolk of individueel begeleid examen kost €87,45.

Wat kost een praktijk-examen?
In 2019 kost het rijexamen bromfiets bij het CBR € 112 en het speciale rijexamen bij het CBR € 126. Daarnaast brengt je rijschool kosten in rekening voor administratie, het gebruik van de lesbrommer, de aanwezigheid van de instructeur en eventueel een rijles vlak vóór je examen.

Wat zijn de kosten voor het rijbewijs bij de gemeente?
Gemiddeld kost je rijbewijs bij de gemeente dit jaar € 39,45. Wil je met spoed je rijbewijs hebben? Hiervoor betaal je in 2019 ruim 3 tientjes extra aan je gemeente.

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl