Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Helmplicht snorfiets: hoe zit het?

Helmplicht snorfiets: hoe zit het?

Om de zoveel tijd duiken er nieuwsberichten op over een helmplicht voor alle scooters, dus ook voor snorscooters. Hoe zit dat precies met die helmplicht en wat zijn de voor- en nadelen? Vooralsnog is er voorlopig nog geen sprake van een helmplicht. Als de plannen doorgaan wordt een helm pas in 2023 verplicht voor snorfietsen. En zelfs dat is nog niet helemaal zeker. Hieronder praten we je bij. 

Het laatste nieuws over de helmplicht

Er zijn al eerder nieuwsberichten geweest over de helmplicht voor snorscooters. Uit de laatste berichtgeving blijkt dat de helmplicht opnieuw wordt uitgesteld. Op dit moment is het plan doorgeschoven naar 2023. Je mag op een snorscooter namelijk een lichter type helm dragen dan op de brommer. Omdat voor invoering van de helmplicht voor snorscooters veel mensen zo’n helm moeten aanschaffen, wordt de vraag naar deze helmen te groot. Dat is een van de redenen dat een helm op een snorfiets nog niet verplicht is.

Helmplicht weer vaker in het nieuws

Je hebt de nieuwsberichten over de helmplicht vast al vaker gezien. Ook in mei was de helmplicht weer in het nieuws. Vooralsnog is er veel weerstand: artsen vinden een helmplicht broodnodig, maar in de praktijk zijn weinig andere mensen enthousiast. Mensen die kiezen voor een snorscooter - dus rijden zonder helm - maken die keuze namelijk bewust. Tot nu toe liep het met de helmplicht dus zo’n vaart nog niet. Maar zelfs nu is nog niet zeker of de helmplicht voor snorscooters in 2023 daadwerkelijk doorgaat.

De helmplicht in 2023 is nog geen feit

Hoewel het plan er ligt, is de helmplicht voor snorfietsen nog steeds geen feit. Het voorstel moet namelijk eerst worden besproken door de Tweede Kamer. Daarna maakt de Eerste Kamer een beslissing. Er ligt dus een wetsvoorstel, maar zekerheid is er nog niet.

Helmplicht alleen in Amsterdam

Er is één plaats in Nederland waar de helmplicht voor snorscooters al wel geldt. Dit is in Amsterdam, binnen de ring van de A10. In de praktijk wordt deze regel niet altijd nageleefd, maar de plicht is er wel. Binnen de ring van Amsterdam rijden snorscooters namelijk verplicht op de rijweg. De kans op ongelukken is in Amsterdam dus wat groter voor een snorscooter en daarom is de helm verplicht.

Waarom ook een helmplicht voor snorscooters?

De reden dat deskundigen (artsen) en de politiek iets zien in de helmplicht, heeft met een paar zaken te maken:

  • Veel snorfietsen gaan harder dan wettelijk is toegestaan
  • Er komen steeds meer zwaardere snorscooters op de markt
  • Volgens het SWOV verkleint een helm de kans op zwaar letsel met 60%

Toch zijn er ook kanttekeningen: met een grote helm hoor en zie je bijvoorbeeld minder goed wat er om je heen gebeurt. Daarbij heeft natuurlijk lang niet iedereen een zware snorscooter of een opgevoerd exemplaar.

De nadelen van een helm op de snorfiets

Mensen maken vaak een bewuste keuze voor de snorscooter: je rijdt dan iets minder snel en in ruil daarvoor is een helm niet nodig. Rijden zonder helm geeft veel mensen een gevoel van vrijheid. Je hoeft niet voortdurend te denken aan je helm en je kunt lekker uitwaaien. En dan is er ook nog het kapsel: veel mensen vinden een helm weinig goeds doen voor hun haar. Tja, daar zit natuurlijk wat in. Het belangrijkste nadeel is het feit dat je met een gewone brommer helm minder makkelijk om je heen kijkt en minder hoort. Dat kan een nadeel zijn, omdat het aantal elektrische voertuigen fors groeit. Elektrische scooters maken nauwelijks geluid, dus is het belangrijk dat je ze op tijd ziet aankomen. Er is dus aardig wat discussie over de helmplicht voor snorfietsers: is het ook echt veiliger?

Nieuw type helm voor snorfietsers

Als de helmplicht inderdaad wordt ingevoerd in 2023, is er ook goed nieuws: er is een nieuw type helm in opkomst. De zogeheten speed pedelec helm is stukken lichter dan de klassieke scooter helm. Hij ventileert beter en je kijkt wat makkelijker om je heen. Dat is dus een vooruitgang! Bovendien zijn er steeds meer onderzoeken die uitwijzen dat deze moderne helm (waarschijnlijk) veiliger is.

Wat is een speed pedelec-helm?

Een speed pedelec-helm is zoals de naam al zegt, oorspronkelijk voor de speed pedelec ontworpen. Een speed pedelec is een elektrische fiets die een snelheid haalt van 45 km per uur. Op zo’n fiets is een helm daarom verplicht: de speed pedelec-helm. Deze helm mag in de toekomst ook op snorfietsen en snorscooters gedragen worden. Stukken comfortabeler dan een zware helm en je houdt alle overzicht.

Kies jij voor een snorscooter of voor een bromscooter?

Sta je op het punt om een snorscooter aan te schaffen? Als jij ervan geniet om zonder helm te rijden, dan kan je dit zeker doen. Het zal naar verwachting nog een tijdlang duren voor de helmplicht er is (januari 2023 op z’n vroegst) en ook daadwerkelijk gehandhaafd wordt. Of de nieuwe wetgeving doorgaat is bovendien nog niet met zekerheid te zeggen. Als het toch zover komt dat een helm verplicht wordt, wil je misschien meteen een stukje sneller. In dat geval kun je bij Voordeelscooters eenvoudig je snorscooter laten ombouwen naar een 45 km brommer.

Ook tegen de helmplicht? Teken de petitie!

Ben je tegen de helmplicht? Dan kunnen we hier samen wat tegen doen: teken hier de petitie als je de wind door je haren wilt blijven voelen. Met genoeg handtekeningen maken de vele snorscooter liefhebbers misschien wel het verschil.

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl