Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Wat is een fatbike? Wij vertellen je over fatbikes!

Als je nog niet bekend bent met de term 'fat bike', dan is dit de ideale plek om er meer over te leren. Een fatbike is namelijk een off road fiets met dikke wielen, speciaal ontworpen om te rijden op zachte en losse ondergronden, zoals sneeuw, zand en modder. In de afgelopen jaren zijn fatbikes steeds populairder geworden vanwege hun veelzijdigheid en avontuurlijke uitstraling. In deze blogpost gaan we dieper in op alles wat je moet weten over offroad fietsen en fatbikes, inclusief waar je op moet letten als je er een wilt kopen. Of je nu een ervaren off road fietser bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, we hopen dat deze blogpost je inspireert om een dikke fiets te kopen en te genieten van de sensatie van het off road fietsen. Trouwens, weet jij al wat een fatbike kost?

Voordelen van een fatbike

Als je op zoek bent naar een nieuwe off-road fiets, is een fatbike zeker het overwegen waard. Fatbikes hebben bredere banden dan een gewone mountainbike, waardoor ze veel meer grip hebben op zacht terrein zoals sneeuw, zand en modder. Deze extra grip wordt mogelijk gemaakt door de lage bandenspanning die mogelijk is met de grote banden van de fatbike. Het brede zadel en de brede voorvork zorgen voor extra stabiliteit en controle, zelfs op ruig terrein of bij slecht wegdek.

Het ontwerp van een fatbike is stoer en opvallend, met hun grote banden en brede frame. De meeste fatbikes hebben een robuust en duurzaam ontwerp dat bestand is tegen zware omstandigheden.

Een ander groot voordeel van een fatbike is dat je er op de meeste openbare wegen mee mag rijden. Dit maakt ze een geweldige keuze voor mensen die willen fietsen op verschillende soorten terreinen.

Hoewel een fatbike traditioneel gezien alleen geschikt was voor fietstochten op zacht terrein, zijn er nu ook elektrische varianten beschikbaar waarmee je verder en sneller kunt rijden.

Nog even alle voordelen van een fatbikes op een rij:

 • Bredere banden dan een gewone mountainbike voor extra grip op zacht terrein
 • Er wordt lage bandenspanning aangehouden voor nog meer grip
 • Brede zadel en voorvork voor extra stabiliteit en controle op ruig terrein en slecht wegdek
 • Robuust en duurzaam ontwerp dat bestand is tegen zware omstandigheden
 • Stoer en opvallend ontwerp met grote banden en brede frame
 • Geschikt voor gebruik op de meeste openbare wegen en paden
 • Elektrische varianten beschikbaar voor het afleggen van grotere afstanden en hogere snelheden.

Nadelen van een fatbike

Een nadeel van een fatbike is dat het door de grote en brede banden zwaarder kan zijn om te trappen op verharde wegen, waardoor het minder geschikt is voor lange afstanden op asfalt. Ook zijn fatbikes over het algemeen duurder dan gewone mountainbikes of stadsfietsen, en zijn reserve onderdelen en reparaties vaak ook duurder. Daarnaast zijn de brede banden niet geschikt voor alle soorten terrein en kan het lastiger zijn om door smalle paden te manoeuvreren.

De nadelen van een fatbike op een rij:

 • Het trappen op verharde wegen kan zwaarder zijn door de grote en brede banden, waardoor het minder geschikt is voor lange afstanden op asfalt.
 • Fatbikes duurder dan gewone mountainbikes of stadsfietsen
 • Reserveonderdelen en reparaties zijn vaak ook duurder
 • De brede banden zijn niet geschikt voor alle soorten terrein
 • Het kan lastiger zijn om door smalle paden te manoeuvreren.

Wat is de maximumsnelheid van een fatbike?

De maximale snelheid van een fatbike kan variëren afhankelijk van het type en de omstandigheden. In veel landen geldt een maximumsnelheid voor fietsen op de openbare weg van 25 km/u, ongeacht het type van zo'n fiets.

Voor elektrische fatbikes gelden soms andere regels, omdat deze vaak zijn uitgerust met een gashendel. In sommige landen geldt voor elektrische fietsen met een gashendel een maximumsnelheid van 45 km/u. Het is belangrijk om de lokale regels en voorschriften te controleren voordat je op je fatbike gaat rijden.

Actieradius van de fatbike

Daarnaast is de actieradius van een elektrische fatbike ook belangrijk om rekening mee te houden als je op zoek bent naar een fatbike. De actieradius van een elektrische fatbike is afhankelijk van factoren zoals de batterijcapaciteit, het terrein en het rijgedrag.

Als je van plan bent om lange afstanden af te leggen op je fatbike, is het raadzaam om een fatbike te kiezen met een grotere actieradius. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de laadtijd van de batterij, vooral als je van plan bent om lange tochten te maken.

Waarom wordt de Fatbike steeds populairder?

Fatbikes worden steeds populairder, zowel onder off-road liefhebbers als in de stad. De grote en brede banden bieden extra grip en comfort op zacht terrein en slechte wegen. Fatbikes bieden meer flexibiliteit in waar je kunt rijden en er zijn steeds meer elektrische fatbikes beschikbaar. Wel is het belangrijk om de lokale regels en voorschriften te controleren en te controleren of je een helm nodig hebt, aangezien er in sommige landen een helmplicht geldt (je moet dan een helm dragen) en voor sommige elektrische fatbikes een rijbewijs nodig is.

Wel of niet kiezen voor een (e-)bike?

Een fatbike kan dus zeker een goede keuze zijn, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en gebruik. Een fatbike biedt namelijk extra stabiliteit, controle en flexibiliteit op zacht terrein en slechte wegen, terwijl er ook steeds meer elektrische varianten beschikbaar zijn. Het is wel belangrijk om de lokale regels en voorschriften te controleren en altijd een helm te dragen tijdens het fietsen. Of je nu kiest voor een fatbike, een (e-)bike of een ander type fiets, het belangrijkste is dat je plezier hebt en veilig kunt fietsen.

Fatbike kopen bij voordeelscooters

Het kopen van een fatbike heeft vele voordelen. Het is duidelijk dat fatbikes steeds populairder worden en dat er nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden om deze nadelen te verminderen. Een e-fatbike kopen doe je bij Voordeelscooters eenvoudig online. Het model van jouw keuze wordt rijklaar bij jou thuis afgeleverd. 

Natuurlijk ben je ook welkom in onze winkel en showroom. Bijvoorbeeld als je nog niet precies weet welk model fatbike het beste bij je past of advies wenst van onze experts, waardoor je alle tijd hebt om de verschillende modellen te vergelijken. Ook voor het onderhoud van fatbikes staan we voor je klaar. Bij Voordeelscooters.nl kan je naast fatbikes book een benzinescooter als elektrische scooter kopen!

Bekijk alle fatbikes

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl