Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Diefstal preventie

De diefstal van scooters is al jaren een groot probleem. De kans op diefstal is vele malen hoger dan die van een personenauto. Voor de meest gewilde scooters loopt dat zelfs op tot 1 op de 25 die gestolen worden!

Een van de redenen waarom er zoveel scooters worden gestolen is dat hij in de regel makkelijk is mee te nemen, bijvoorbeeld achter in een bestelbus of op een aanhangwagen.

De gevolgen van het hoge diefstalrisico zijn groot. Zo zijn de verzekeringspremies sterk gestegen om de schadelast op te vangen. En daar draai je als gebruiker uiteindelijk zelf voor op.

Daarom is het belangrijk dat alle zeilen worden bijgezet om diefstal van tweewielers tegen te gaan. Dat kan gelukkig met relatief eenvoudige maatregelen waarbij ook de techniek een handje helpt.

Beter beveiligd
Verzekeraars vinden het belangrijk om scooterdiefstal tegen te gaan. Niet alleen om deze vorm van criminaliteit te bestrijden, maar ook om de schadelast te beperken en daarmee de premies betaalbaar te houden. Daarom hebben verzekeraars samen met de overheid en brancheorganisaties het Keurmerk voor Voertuigbeveiliging ontwikkeld.

Het Keurmerk geldt alleen voor beveiligingsproducten die aan de gestelde eisen voldoen. Veel verzekeraars eisen deze producten. Het installeren van beveiliging kan schade en ongemak voorkomen. Informeer bij je eigen verzekeraar naar de mogelijkheden.

Daarnaast is er het ART-Keurmerk. Sloten die voldoen aan het Keurmerk zijn van goede kwaliteit en beschermen tegen diefstal. De lijst met goedgekeurde sloten kun je vinden op www.goedopslot.nl.

Preventietips

Wat kun je zelf doen om diefstal te voorkomen?

  • Parkeer je scooter zoveel mogelijk binnen.
  • Kan dat niet, kies dan voor een goed verlichte plaats.
  • Zet je scooter altijd goed op slot, ook binnen.
  • Gebruik een slot met het ART-Keurmerk.
  • Zet je scooter daarmee vast aan de ‘vaste wereld’.
  • Geef je scooter unieke kenmerken mee. Graveer bijv. het kenteken in het frame.
  • Laat je kentekenplaat extra goed vastzetten door bijv. te verlijmen of te popnagelen.
  • Beveilig de scooter met een door VbV - SCM goedgekeurd volgsysteem.
Beveiligingsproducten

Mechanische beveiliging - Voor de beveiliging van tweewielers zijn goedgekeurde sloten het meest effectief. Door de scooter vast te maken ''met een ART gekeurd kettingslot'' aan de ‘vaste wereld’ (muur, vloer) voorkom je dat dieven de scooter eenvoudig mee kunnen nemen.

Voertuigvolgsysteem - Sinds februari 2013 worden ook volgsystemen ingezet tegen scooterdiefstal. Deze systemen zijn aangesloten op een alarmcentrale en bepalen met GPS-signalen de positie van de scooter na diefstal. Zo kunnen opsporingsinstanties snel reageren op een diefstalmelding. En als iemand probeert de scooter te stelen, dan krijgt de eigenaar meteen een alarmmelding. Informeer bij je bromfietsdealer naar de mogelijkheden.

Certificering volgsysteem - Volgsystemen moeten wel zijn goedgekeurd door VbV-SCM om zeker te weten dat het apparaat aan hoge technische eisen voldoet. Denk daarbij o.a. aan een zeer laag stroomverbruik en waterdichtheid. Daarnaast garandeert het VbV- SCM Keurmerk dat ook de keten rond volgsystemen, van inbouw tot opvolging, goed is geregeld. De installateur van het systeem geeft een certificaat af als bewijs

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl