Toggle Nav

E-bike versus E-scooter is appels met peren vergelijken

Nu er vanaf 1 januari 2023 wel een helm gedragen moet worden op een elektrische snorscooter en niet op een elektrische fiets die even hard gaat, laait de discussie weer op over wat je nu het beste kunt kopen. Een E-bike heeft net als een E-scooter een elektrische aandrijving. Alleen heet dat bij een elektrische fiets ‘trapondersteuning’. Maar daarmee houdt de vergelijking eigenlijk wel op.

Fietsen is niet voor iedereen weggelegd

Laten we beginnen met het noemen van een aantal voordelen van de E-bike ten opzichte van een elektrische scooter. De vaste kosten, voor bijvoorbeeld de verzekering zijn voor een elektrische fiets aanmerkelijk lager. Bovendien heb je met trapondersteuning nog steeds het sportieve gevoel dat je lekker aan het fietsen bent. Bovendien neemt een E-bike wat minder plaats in in de schuur of garage daneen scooter. Hoewel de moderne generatie E-scooters vrijwel geen geluid maken, zou je ook dat nog als voordeel van een geruisloze E-bike kunnen zien. En dan natuurlijk het feit dat je op een elektrische fiets vooralsnog geen helm hoeft te dragen, terwijl alle scooterrijders en snorfietsers daar vanaf 1 januari 2023 wel toe verplicht zijn. Het is onbegrijpelijk dat deze helmplicht niet meteen voor alle elektrisch aangedreven of ondersteunde voertuigen geldt, maar deze misser zal onze overheid op korte termijn vast weer recht gaan zetten.

Scooter biedt uitkomst voor elke doelgroep

Een elektrische scooter blijft ook met helmplicht een groot aantal voordelen hebben tegenover een E-bike. Het zit comfortabeler, rijdt zonder te trappen heerlijk soepel, je kunt er langere afstanden mee afleggen en je hebt ook nog eens veel meer bagageruimte. En dan hebben we het nog niet over de goede ledverlichting, degelijke scootersloten en alle mooie en handige accessoires waarmee je jouw scooter op kunt pimpen. Een elektrische scooter is vanwege al deze voordelen ideaal voor zowel woon-werkverkeer, schoolvervoer, boodschappenritjes als om lekker te toeren in je vrije tijd. Het aantal Nederlanders dat met de elektrische scooter op vakantie gaat neemt elk jaar toe. Dat zegt ook iets over het gemak en plezier dat mensen aan hun E-scooter beleven. Het vergemakkelijkt bovendien de mobiliteit van met name ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Voor deze grote doelgroep is een elektrische fiets vaak niet eens een optie.

Alles went, zelfs een helm

Dus ja, het zal voor alle mensen met een snorscooter met blauwe kentekenplaat even wennen zijn om een helm te moeten dragen, maar dat neemt zeker alle voordelen ten opzichte van een E-bike niet weg. Je mag volstaan met een zelfde lichtgewicht en wind-doorlatende helm als die op speed pedelecs worden gedragen. Dat zijn die supersnelle fietsen die je vast en zeker wel eens voorbij zijn komen vliegen op het fietspad.

E-scooter houdt E-bike achter zich

Zet alle voor- en nadelen voor jezelf op een rij en je komt tot de conclusie dat de aanschaf van een nieuwe elektrische scooter een slimme investering is. Stil, comfortabel en duurzaam. Tanken doe je immers gewoon aan elk willekeurig stopcontact en van uitlaatgassen is geen sprake. Maak je keuze uit de vele merken en modellen en koop er ook gelijk een fijne helm bij. Voordeelscooters wenst je alvast veel rijplezier en heb je vragen, neem dan contact op met onze klantenservice!.

Delen via:

Copyright © 2022 Voordeelscooters.nl