Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Alles wat je moet weten over de bromfiets

Alles wat je moet weten over de bromfiets

Wij krijgen vaak vragen over de bromfiets. Wat is nou precies een bromfiets? Heb ik een apart bromfietscertificaat nodig? En waar mag ik rijden met een bromfiets? In dit artikel geven we antwoord op verschillende vragen die over de bromfiets gesteld worden.

Wat is een bromfiets?

Een bromfiets is een gemotoriseerd voertuig op twee wielen en kan worden beschouwd als een tussenvorm tussen een fiets en motorfiets. Met een bromfiets mag je maximaal 45 kilometer per uur rijden. Een helm dragen is daarbij verplicht. Een bromfiets is uitgerust met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van niet meer dan 50cc.

Een bromfiets wordt vaak verward met een snorfiets. Het grote verschil hiertussen is dat je met een snorfiets tot 25 kilometer per uur mag rijden.

Heb ik een apart bromfietscertificaat nodig?

Ben je in het bezit van een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan beschik je automatisch over een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) en heb je geen apart certificaat nodig om op een bromfiets te mogen rijden. Heb je nog geen autorijbewijs of ben je nog te jong om een autorijbewijs te halen? Zodra je 15,5 jaar oud bent, mag je theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Rijlessen volgen en je praktijkexamen doen kan vanaf 16 jaar.

Op welk wegdeel mag ik rijden met een bromfiets?

Als bestuurder van een bromfiets moet je binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden. Buiten de bebouwde kom kan je gebruik maken van het fietspad/bromfietspad. Niet elk fietspad is geschikt voor bromfietsers. Op de (brom)fietspaden is een bromfiets op het verkeersbord afgebeeld.

Let goed op de verkeersborden onderweg. In sommige gevallen, zoals het betreden van de bebouwde kom, moet je weer gebruik maken van de rijbaan. In dit geval zal er een verkeersbord zoals het onderstaande verkeersbord te zien zijn.

Bromfiets naar de rijbaan

Welk kenteken is geschikt voor bromfietsen?

Omdat een bromfiets een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur kan behalen, is het verplicht om een gele kentekenplaat toe te passen. Nieuwe bromfietsen hebben standaard een kentekenbewijs en kentekenplaat. Koop je een bromfiets bij Voordeelscooters.nl? Dan hoef je je dus geen zorgen te maken over het kentekenbewijs- en plaat.

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl