Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Helmplicht: Wanneer is het dragen van een helm op de scooter verplicht?

Wanneer is het dragen van een helm op de scooter verplicht?

Deze blog gaat over de nieuwe helmplicht en het dragen van een goedgekeurde helm tijdens het fietsen, motorrijden of andere activiteiten waarvoor een helm verplicht is gesteld per 1 januari 2023. In veel landen is het dragen van een goedgekeurde helm verplicht en er zijn verschillende regels en voorschriften voor het gebruik ervan.

Het dragen van een goedgekeurde helm kan bijdragen aan de veiligheid van de gebruiker en het voorkomen van ernstige hoofd- en hersenletsel bij een ongeval. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende aspecten van de helmplicht, de vereisten voor goedgekeurde helmen en waarom het zo belangrijk is om een helm te dragen die aan deze vereisten voldoet.

Ook helmplicht voor snorfietsers

Als je in Nederland op een scooter rijdt, geldt er een verplichte helmplicht. Het dragen van een helm is vanaf 1 januari 2023 verplicht voor zowel de bestuurder als eventuele passagiers. Dit geldt voor alle scooters, ongeacht of ze een blauwe of gele kentekenplaat hebben.

Het is belangrijk om te weten dat alleen EU-goedgekeurde helmen zijn toegestaan. Deze helmen voldoen aan de strenge Europese veiligheidseisen en bieden de beste bescherming bij een eventuele valpartij. Let er daarom altijd op dat je een goedgekeurde helm draagt tijdens het rijden op een scooter.

De verplichte helm geldt ook voor elektrische fietsen die zijn uitgerust met een motor die ondersteuning biedt tot 25 km/u. Dit geldt echter niet voor de zogenaamde speed pedelecs, waarvoor een helm wel verplicht is.

Als je geen helm draagt op een scooter, riskeer je een boete. De hoogte van de boete is afhankelijk van de leeftijd van de overtreder. Ook kan het rijden zonder helm leiden tot gevaarlijke situaties en ernstige ongevallen. Het is dus van groot belang om altijd een goedgekeurde helm te dragen tijdens het rijden op een scooter.

Van snorfiets naar bromfiets

In Nederland geldt er een helmplicht voor zowel snorfietsen als bromfietsen. Dit betekent dat zowel bestuurders als passagiers een goedgekeurde helm moeten dragen.

Een snorfiets herken je aan de blauwe kentekenplaat en mag maximaal 25 kilometer per uur rijden. Op de rijbaan rijden is niet verplicht voor snorfietsen. Een snorscooter is een type snorfiets dat eruitziet als een scooter en wordt aangedreven door een elektromotor. Ook voor een snorscooter geldt de helmplicht.

Een bromfiets heeft een geel kenteken en kan maximaal 45 kilometer per uur rijden. Op de rijbaan rijden is verplicht voor bromfietsen.

Het is belangrijk om te weten dat alleen een goedgekeurde bromfietshelm is toegestaan op een bromfiets of snorfiets. Deze helmen voldoen aan de Europese veiligheidseisen en bieden de beste bescherming bij een eventuele valpartij. Let er daarom altijd op dat je een goedgekeurde helm draagt tijdens het rijden op een snorfiets of bromfiets.

Daarnaast geldt er ook een helmplicht voor elektrische fietsen die zijn uitgerust met een motor die ondersteuning biedt tot 25 kilometer per uur. Dit geldt echter niet voor de zogenaamde speed pedelecs, waarvoor een helm wel verplicht is.

Zowel je e-scooter als benzine scooter koop je bij ons!

Dus, welke elektrische scooter is het beste? Daar heb je ondertussen vast al antwoord op. Bij Voordeelscooters.nl kan je zowel een benzinescooter als elektrische scooter kopen, zodat je zelf kan bepalen welke scooter het beste bij jou past. Zo kan je profiteren van de voordelen van een elektrische scooter en blijf je toch rijden op een betrouwbare en comfortabele scooter.

Bekijk alles scooters

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl