Toggle Nav

De Euro5 norm voor scooters en brommers

De Euro5 norm

Nieuw: de Euro5 norm voor scooters en brommers

Euro4 scooters en brommers zijn de zuinigste in hun soort. Maar niet meer voor lang. Er is namelijk een nieuwe norm: Euro5. Nog voor het einde van het jaar is het voor ons als scooterwinkel niet meer toegestaan om nieuwe Euro4 scooters en brommers te verkopen. Maar wat houdt die Euro5 norm eigenlijk in? Dat lees je hier.

Wat houdt de nieuwe Euro norm in?

De Euro norm voor voertuigen wordt geclassificeerd met nummers. Hoe hoger dit getal, hoe schoner de uitstoot die vrijkomt tijdens de verbranding. Om aan deze norm te doen, moet elk voertuig aan bepaalde milieueisen voldoen. Vanaf januari 2018 werd de verkoop van scooters en brommers met Euro2 en Euro3 norm al verboden en werd er plaats gemaakt voor de Euro4 norm. Nog dit jaar zal de Euro5 norm worden ingevoerd en moeten alle nieuwe scooters en brommers voldoen aan aangescherpte eisen. Vanaf dat moment is het verboden om nieuwe scooters met Euro4 norm te verkopen.

Wat is anders aan een Euro5 scooter of brommer?

Zoals je al kon lezen, moet een scooter vanaf het einde van dit jaar voldoen aan strengere eisen. De uitstoot die vrijkomt bij de verbranding, moet omlaag. Bij de fabrikant staan nog veel scooters en brommers klaar die voldoen aan de Euro4 eisen. Al deze scooters moeten worden voorzien van een nieuwe, schonere motor. Hierdoor zal er naar verwachting vertraging oplopen bij de fabrikanten, waardoor je iets langer moet wachten op je nieuwe scooter.

Mag ik mijn Euro4 scooter of brommer blijven gebruiken?

Als je nog voor ingang van de nieuwe Euro5 milieunorm een scooter met Euro4 eisen hebt aangeschaft, mag je deze blijven besturen. Enkel de verkoop van nieuwe scooters volgens de oude eisen is verboden.

Let er wel op dat steeds meer steden een milieuzone invoeren. In Amsterdam mag je al niet meer met een 2-takt scooter rijden. In december 2020 volgt ook Den Haag met deze maatregel.

Zo werkt het voor elektrische scooters

Elektrische scooters zijn al een stuk duurzamer dan een benzine scooter. Dit type scooters heeft namelijk geen uitstoot tijdens de verbranding. De Euro norm is daarom niet van toepassing op elektrische scooters. Je kunt dus blijven genieten van je e scooter in alle grote (en kleine) steden in Nederland.

 

 

Delen via:

Copyright © 2022 Voordeelscooters.nl