Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Scooter kosten | Aankoop, Verzekering, Brandstof & Onderhoud!

Voor je via Voordeelscooters.nl zo’n gave scooter koopt wil je natuurlijk wel graag weten met welke kosten je rekening moet houden. Wij zetten de eenmalige en steeds terugkerende kosten graag even voor jou op een rijtje.

Wat zijn de eenmalige en terugkerende kosten voor een scooter?

De eenmalige kosten hebben betrekking op de aanschaf van de scooter, dus de prijs die jij voor jouw scooter moet betalen. Andere eenmalige kosten waar je bij het kopen van een scooter rekening mee moet houden zijn bijvoorbeeld de aanschaf van een valhelm, een stevig los scooterslot en eventueel extra accessoires.

Wat kost een scooterverzekering?

In de categorie terugkerende kosten vallen onder meer de kosten voor een scooterverzekering, brandstofkosten en onderhoudskosten. Deze kosten zijn variabel. De hoogte van een verzekeringspremie hangt af van de leeftijd en het aantal jaren dat de verzekerde schadevrij aan het verkeer heeft deelgenomen. Ook zit er een verschil tussen een Allrisk of een WA-casco verzekering. De premie voor een verzekering waarmee feitelijk alle kosten bij een ongeluk of diefstal zijn afgedekt is uiteraard aanmerkelijk duurder dan een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering die met name de kosten voor de schade van de tegenpartij vergoedt. Ook de cataloguswaarde (ook wel dagwaarde genoemd) van een scooter telt mee bij de premieberekening.

Wat betaal je aan brandstof voor een scooter?

Zeker met de benzineprijs die de pan uit rijst, kun je bij het totale kostenplaatje voor een scooter gerust goed rekening houden met de brandstofkosten. Een scooter is met een gemiddeld verbruik van 1 liter benzine per 35 kilometer stukken zuiniger dan een auto, maar zeker bij intensief gebruik en een sportief rijgedrag zul je merken dat de tank toch steeds weer sneller leeg is dan dacht. Als je rekent dat er bij de gemiddelde scooter zo’n 6 tot 8 liter brandstof in de tank gaat dan kost je een volle tank met de huidige brandstofprijzen al snel zo’n 12 tot 15 euro.

Wat zijn de onderhoudskosten van een scooter?

Naast de aanschafkosten, maandelijkse verzekeringspremie en steeds terugkerende brandstofkosten is ook het goed onderhouden van je scooter een kostenpost om rekening mee te houden. Bij de Voordeelscooters servicepunten hanteren wij de stelregel dat er zo eens per jaar of om de 3.000 kilometer onderhoud gepleegd moet worden aan een scooter. Bij zo’n onderhoudsbeurt worden alle smeermiddelen gecheckt, bijgevuld of vervangen, filters vernieuwd of gereinigd, de remmen nagekeken en zo nodig bijgesteld of vernieuwd en datzelfde geldt ook voor de banden. Tevens wordt de verlichting en de accu gecontroleerd. De exacte kosten voor scooteronderhoud zijn moeilijk aan te geven. Bij een scooter met een 2-takt motor liggen de kosten anders dan bij een 4-takt motor. Daar zit je bijvoorbeeld ook met het afstellen van de in- en uitlaatkleppen, het vervangen van pakkingen en verversen van motorolie. De kosten voor een kleine servicebeurt liggen voor een scooter tussen de 50 en 100 euro en voor een grote onderhoudsbeurt ligt dat binnen een bandbreedte van 100 en 200 euro. Dit zijn richtprijzen waarbij geen rekening is gehouden met bijvoorbeeld het vervangen van versleten remblokken of versleten banden.

Wat zijn de onderhoudskosten voor een elektrische scooter?

Natuurlijk hebben ook elektrische scooters periodiek onderhoud nodig. Een elektrische aandrijving is echter in tegenstelling tot een benzinemotor onderhoudsvrij. Maar ook bij dit type scooters is het zo een keer per jaar of om de 3.000 kilometer laten checken van de aandrijving, remmen, banden, verlichting en accu sterk aan te bevelen. De mechanische onderdelen hebben immers net zoveel te lijden en met name de conditie van de oplaadbare accu, de bekabeling en stekkeraansluitingen zijn juist weer onderhoudsgevoeliger dan bij een benzine-scooter. De kosten voor een onderhoudsbeurt voor een elektrische scooter liggen ongeveer in lijn met die van een kleine onderhoudsbeurt voor een benzine-scooter. Maar per merk en type kunnen die kosten wel sterker uiteenlopen.

Wat is de afschrijving op een scooter?

Om het antwoord op de vraag ‘wat zijn de kosten van een scooter’ compleet te maken noemen we nog even de jaarlijkse afschrijving. De meeste verzekeraars rekenen bij het vaststellen van hun premie met een afschrijving op de nieuwprijs van tussen de 1.5 en 2% per maand. Dat is op zich logisch want je scooter wordt immers steeds minder waard en daarmee neemt ook het te verzekeren risico af.

Bekijk Scooters
Bekijk scooters

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl