Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Kun je beter een scooter of een auto kopen?

De redenen om de auto te laten staan en te kiezen voor goedkopere en milieuvriendelijke alternatieven, stapelen zich op. Bij Voordeelscooters merken wij dat aan een sterke stijging van het aantal verkochte scooters. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een scooter ten opzichte van een auto en vice versa even op een rijtje. Dat vergemakkelijk ook voor jou waarschijnlijk de keuze: scooter of auto?

Scooter steekt auto naar de kroon

Laten we maar meteen helder zijn, voor heel veel mensen is de auto nog steeds heilig. Je zit altijd droog, je kunt de temperatuur naar eigen inzicht regelen, het zit comfortabel en in een auto voelen de meeste mensen zich een stuk veiliger dan op bijvoorbeeld een brommer, motor of scooter. Ook de vele moderne snufjes op het gebied van climate control, cruise control, navigatie- en audiosystemen etc. dragen in hoge mate bij aan de populariteit van de auto. Tegenover al dat comfort staan echter ook steeds meer nadelen. Denk alleen al aan de sterk gestegen brandstofprijzen. Ook de vaste kosten voor onder andere afschrijving, wegenbelasting, verzekering, onderhoud en APK lopen voor de gemiddelde autobezitter aardig in de papieren. En dan hebben we het nog niet over de milieuvervuiling en C02-uitstoot. Vanuit de overheid wordt juist om die reden ingezet op het kiezen voor een alternatief voor de auto, zoals het openbaar vervoer, fietsen en scooters.

Scooters worden steeds luxer, veiliger en comfortabeler

De keuze scooter of auto valt door de maatschappelijke discussie over het klimaat en door de technische ontwikkelingen in de scooterbranche steeds meer de kant op van de scooter. Kijk maar eens rond in ons assortiment elektrische en benzine scooters en je ziet meteen tal van voordelen. De gemiddelde scooter rijdt bijvoorbeeld 1:50. Ook de onderhoudskosten voor een scooter staan niet in verhouding tot wat je voor een grote of kleine beurt voor een auto kwijt bent. Tel daarbij op dat de nieuwste scootermodellen steeds veiliger, luxer en comfortabeler worden, met bijvoorbeeld ABS, meedraaiende ledverlichting en extra veel opbergruimte voor bagage en je begrijpt waarom het kopen van een scooter een prima investering is.

Een scooter is veel goedkoper dan een auto

Uit diverse vergelijkende onderzoeken blijkt dat een scooter per jaar alleen al in de vaste kosten minimaal 1000 tot 1500 euro goedkoper is dan een auto. Bij heel intensief gebruik en voor minder zuinige auto’s kan dat zelfs oplopen tot wel 2500 tot 3000 euro per jaar. Dat zijn bedragen waar je heel veel andere leuke dingen voor kan doen, bijvoorbeeld een fonkelnieuwe scooter kopen. We hebben het hier dan alleen nog maar over de vaste kosten en niet over de aanschafprijs. De kosten voor een nieuwe of jonge tweedehands auto staan namelijk niet in verhouding tot wat je voor een nieuwe scooter betaalt. Criticasters zullen beweren dat je het comfort van een auto ook helemaal niet kunt vergelijke met het rijden op een scooter. Je zit op een scooter immers altijd in weer en wind en je doet er met een topsnelheid van circa 45 km per uur veel langer over om ergens te komen. Een scooterliefhebber vindt het juist heerlijk om uit te waaien tijdens een scooterrit. Dat geeft immers een gevoel van vrijheid en het is een heerlijke manier om je hoofd leeg te maken. Daarnaast heb je op een scooter nooit last van files en hoef je zelfs in overvolle stadscentrums nooit naar een parkeerplek te zoeken. Bovendien houd je als scooterrijder dus ook de vaak forse parkeerkosten lekker in je zak.

Een scooter kun je in tegenstelling tot een auto overal opladen

De auto-industrie doet er natuurlijk alles om de autoverkoop in stand te houden. Gedwongen door de internationale klimaateisen zien we momenteel een enorme toename in de verkoop van elektrische of hybride aangedreven auto’s. Maar ook op het gebied van het opladen van de accu leggen elektrische auto’s het af tegen elektrische scooters. Er is immers een gigantisch tekort aan oplaadpunten voor elektrische auto’s, terwijl je de accu van je scooter gewoon op elke plek met een normaal stopcontact op kunt laden. Tevens zijn er al diverse elektrische scooters waarvoor een extra accu beschikbaar is. Daarmee verdubbel je in één klap de actieradius en zit je nooit in de stress om ergens met een lege accu te staan. De scooter heeft op dit vlak echt een grote voorsprong ten opzichte van de auto.

Fiscus en werkgever stimuleren aanschaf van scooters

Nog een laatste niet te verwaarloze voordeel van de scooter ten opzichte van de auto is dat steeds meer werkgevers de aanschaf van een scooter van de zaak stimuleren. Naast een zogenoemd collectief fietsplan hebben veel bedrijven vanuit milieutechnisch oogpunt een collectief scooterplan al dan niet in combinatie met de werkkostenregeling, waardoor de aanschaf van een scooter nog aantrekkelijker wordt. Overweeg je een scooter aan te schaffen die je met name voor het woon-werkverkeer gaat gebruiken? Informeer dan zeker even bij jouw werkgever of daar via het bedrijf iets voor geregeld is. Bij Voordeelscooters leggen wij jou of jouw werkgever graag uit wat er allemaal mogelijk is.

Bekijk Scooters
Bekijk scooters

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl