Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Het verschil tussen lood en een lithium accu.

Het verschil tussen lood en een lithium accu.

Het verschil tussen lood en een lithium accu.

Lithium accu vs loodaccu. We weten eigenlijk niet beter, een accu is zwaar, letterlijk loodzwaar, kan gaan lekken en als je deze langere tijd niet gebruikt moet je de accu zorgvuldig opslaan en onderhouden. Dat moet dus anders heeft men op een zeker moment gedacht. Met dit in het achterhoofd ontstond de lithium accu Lithium IJzer fosfaat. Licht in gewicht, maar ‘zwaar’ als het gaat om prestatie.

Een stukje geschiedenis

Loodzuurbatterijen zijn een mengsel van loden platen en zwavelzuur en bestaan al sinds 1859. Al ruim anderhalve eeuw maken we dus gebruik van dit product. De Lithium-ion batterij is inmiddels alweer sinds 1980 op de markt, echter heeft het nog tot 1996 geduurd tot er een Lithium batterij ontwikkeld werd die daadwerkelijk als vervanging dienst kan doen van de loodaccu. Als we gaan kijken naar de voordelen van Lithium voor gebruik in scooters, dan is er eigenlijk geen reden meer om een andere accutechniek te kiezen.

Bruikbare capaciteit

In tegenstelling tot loodzuur accu’s kan bij een Lithium accu meer dan 100% van de nominale capaciteit gebruikt worden. Indien je een 100Ah accu neemt kan men bij een loodzuur eigenlijk maar 30 tot 50Ah van de capaciteit gebruiken, terwijl dit bij een Lithium meer dan 100Ah is.

Langere levensduur

Een Lithium accu gaat zomaar 3 tot 4 keer zolang mee, tot wel 1500/2000 laadcycli. Een loodaccu daarentegen begeeft het al na hooguit 300-500 cycli waarbij vooral het onderhoud en juiste gebruik nauw luistert. De Lithium accu kenmerkt zich juist door de afwezigheid van de noodzaak van die zorgvuldigheid.

Snel en efficiënt laden

Lithium accu’s kunnen zeer snel geladen worden tot 100% capaciteit. Bij loodaccu’s is er een absorptie fase nodig om de laatste 20% van de capaciteit te laden. Als de lader krachtig genoeg is kan de Lithium accu extreem snel geladen worden, zelfs binnen 30 minuten tijd. In het geval dat de accu regelmatig niet volledig vol geladen wordt is dit, in tegenstelling tot bij een loodaccu, geen enkel probleem en zal de Lithium accu niet beschadigd raken. Deze is beveiligd tegen volledige ontlading, terwijl de loodaccu volledig diep ontladen kan raken, waarna de kans op schade zeer groot is. Deze beveiliging tegen diep ontladen neemt veel zorgen weg die men normaal gesproken heeft over de accu en maakt de Lithium accu dus zorgeloos in het gebruik. En dat is wat je wilt tijdens je vakantie, geen zorgen!

Weinig verloren energie

Lithium accu’s zijn aanzienlijk efficiënter in het opslaan van energie vergeleken met loodaccu’s. Lithium accu’s laden met efficiëntie van nagenoeg 100% t.o.v. 85% bij het overgrote deel van loodaccu’s.

Klimaat bestendigheid

Zowel loodaccu’s als Lithium accu’s verliezen capaciteit in koude omgevingen. Bij de Lithium accu is dit verlies echter minimaal. Zo heeft een Lithium accu bij een temperatuur van -20˚C een capaciteit van 80% terwijl dit bij een loodaccu slechts 30% is. Ook voor gebruik in extreme kou en hitte is Lithium de logische keuze, vandaar de grote vraag naar deze accu’s in de professionele wereld.

Makkelijker te plaatsen

Lithium accu’s mogen in elke positie gemonteerd worden, de ruimte behoeft niet geventileerd te worden en ze hoeven ze niet in een accubak geplaatst te worden. Ze zijn niet alleen kleiner, maar wegen hooguit een kwart van het enorme gewicht van de loodaccu.

Geen onderhoud

LifePO4 accu’s hebben geen onderhoud nodig. Het ‘Battery Management System’ zorgt ervoor dat alle cellen evenredig en gebalanceerd geladen worden. De accu dient enkel opgeladen te worden en hij is klaar voor gebruik. Dit opladen kan een uur voor het gebruik gebeuren.

Verlies van spanning

Bij het gebruik van een Lithium is de ontlaadcurve vrijwel vlak, wat inhoudt dat een accu met 20% aan capaciteit dezelfde output kan geven als een volledig geladen accu en voorkomt veel van de problemen die loodaccu’s hebben bij ontlading. Een ander zeer belangrijk gegeven is de enorme piekbelasting die een Lithium accu kan leveren, ook nog als deze al ver ontladen is.

Duurzaam

Lithium accu’s gaan wel tot 3x langer mee dan een loodaccu en zijn aan het einde van hun leven volledig recyclebaar en daarmee zeer duurzaam. Alle componenten van de accu worden hergebruikt. In de huidige tijd goed om te horen dat er rekening gehouden is met het klimaat en zeker een goed argument om te kiezen voor de Lithium accu.

Verschillen tussen lood en lithium.

  Lood Lithium
Uitneembaar Nee Ja
Extra accu mogelijk Nee Ja
Oplaadtijd 8 uur 4-6 uur
Levensduur* 300 cycles 1000 cycles

Extra informatie

*De levensduur van de accu wordt uitgedrukt in cycles, oftewel het aantal keer dat de accu volledig ontladen en opgeladen wordt.

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl