Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Het verschil tussen 3 wiel en 4 wiel scootmobielen

Scootmobielen met 3 en 4 wielen worden het meest verkocht. Overweeg je om een scootmobiel te kopen? Dan is het handig om overzicht te hebben van het verschil tussen een 3- en 4- wiel scootmobiel. Ze hebben namelijk allebei andere plus- en minpunten op praktisch gebied. Zo is een 3-wiel scootmobiel erg wendbaar en de 4-wiel scootmobiel is juist weer erg geschikt voor grotere afstanden. Lees snel verder voor een uitgebreide vergelijking.

Scootmobielen in verschillende uitvoeringen

Scootmobielen worden verkocht in uitvoeringen met drie, vier of vijf wielen. De modellen met 3 en 4 wielen worden het meest gezien en verkocht. Welk model past bij jou en wat is het verschil tussen een 3- en 4-wiel scootmobiel? Hoewel smaak altijd persoonlijk is, zijn er namelijk wel een paar praktische verschillen tussen de twee. Deze verschillen hebben invloed op het gebruiksdoel van de scootmobiel, dus het is slim als je deze op een rijtje kunt zetten. Heb je eenmaal een keuze gemaakt tussen een 3-wiel scootmobiel en een 4-wiel scootmobiel? Dan is het belangrijk om de scootmobiel zelf uit te testen en te ervaren. Want naast dat hij praktisch is, moet de scootmobiel natuurlijk ook comfortabel en veilig voelen!

Wat is het verschil tussen de 3 wiel en 4 wiel scootmobielen?

Kortweg zit het verschil tussen een 3- en 4-wiel scootmobiel vooral in de besturing: een 3-wiel scootmobiel heeft meestal een kortere draaicirkel en is wendbaarder. Een 4-wiel scootmobiel is vaak minder wendbaar, maar wel erg geschikt voor grotere afstanden. Hieronder zie je precies wat de voor- en nadelen zijn van 3-wiel scootmobielen en 4-wiel scootmobielen.

Voordelen 3 wiel scootmobiel

Een 3-wiel scootmobiel is erg wendbaar. Omdat hij aan de voorkant maar één wiel heeft, is de draaicirkel kort. Dit maakt ook de besturing wat lichter. Als je verminderde kracht hebt in je handen, dan kan de lichte besturing een voordeel zijn. Door de kleinere draaicirkel is de 3-wiel scootmobiel erg geschikt voor gebruik binnenshuis of in een drukke stad. Er is ook nog een ander voordeel: een 3-wiel scootmobiel heeft namelijk meer beenruimte voor lange mensen. Je kunt bij dit model namelijk je voeten links en rechts van het voorwiel plaatsen.

Nadelen 3-wiel scootmobiel

Een 3-wiel scootmobiel heeft ook enkele nadelen:

  • Het is wat lastiger om koersvast te blijven op grote afstanden.
  • Als je evenwichtsproblemen hebt, dan kan een 3-wiel scootmobiel minder veilig voelen.
  • Het 3-wiel model is wat minder geschikt voor oneffen terrein dan het 4-wiel model
Verder is een 3-wiel scootmobiel over het algemeen lichter dan een 4-wiel model. Dat heeft een voordeel én een nadeel. Een voordeel is dat de besturing licht is. Een nadeel is dat je in scherpe bochten altijd gas terug moet nemen, zodat het voertuig niet kan kantelen.

Voordelen 4 wiel scootmobiel

Een 4-wiel scootmobiel is geschikt voor het maken van langere afstanden. Daarbij zijn ze wat handiger op oneffen terrein. Een 4-wiel scootmobiel voelt extra stabiel aan en heeft een grotere wielbasis. Dat maakt ze erg geschikt voor mensen die evenwichtsproblemen ervaren. Je kunt lange, koersvaste afstanden afleggen met een 4-wiel scootmobiel. Het model met 4 wielen wordt daarom wat vaker gekozen door mensen die in kleine dorpen wonen. De afstanden zijn er groter en wendbaarheid is er minder belangrijk. De 4-wiel scootmobiel is meestal zwaarder dan de 3-wiel scootmobiel.

Nadelen 4 wiel scootmobiel

Een 4-wiel scootmobiel heeft ook enkele nadelen:

  • Een 4-wiel scootmobiel is minder wendbaar dan het 3-wiel model
  • De 4-wiel scootmobiel is zwaarder en heeft een zwaardere besturing
  • Er is wat minder beenruimte voor lange mensen
  • De meeste 4-wiel scootmobielen hebben een grotere draaicirkel
Tot slot zijn de 4-wiel scootmobielen meestal wat prijziger dan 3-wiel scootmobielen. Maar dit hoeft echter niet altijd zo te zijn.

Is een 4-wiel scootmobiel stabieler dan een 3-wiel scootmobiel?

Een verschil tussen een 3- en 4-wiel scootmobiel dat we tot slot apart bespreken, is de stabiliteit. Vaak wordt er namelijk beweerd dat een 4-wiel scootmobiel stabieler is, maar dit klopt niet helemaal. Een 3-wiel scootmobiel is namelijk net zo stabiel als een 4-wiel scootmobiel. Toch kan het 4-wiel model wel degelijk stabieler aanvoelen als u evenwichtsproblemen ervaart. Daarbij is het 4-wiel model wat geschikter voor oneffen terrein. Als je wilt weten welk model het beste bij je past, dan raden we aan om dit zelf uit te komen testen. Je kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen om een afspraak te maken!

Bekijk Scootmobielen
Bekijk scootmobielen

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl