Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Tips voor het rijden op een nat wegdek

Dit nieuws komt natuurlijk niet als een verrassing: Nederland kent dit jaar een bijzonder hete zomer, met maar liefst twee hittegolven, maar ook een ontzettend lange periode van extreme droogte. Sterker nog: 2018 is (of was) hard op weg om het droogste jaar ooit te worden. Maar zoals je gemerkt hebt de afgelopen tijd keren regen- en ook onweersbuien – logischerwijs - weer terug en dat vraagt om extra aandacht tijdens het scooter rijden, waar we iedereen vandaag even op attent willen maken. Want voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen (en repareren)..



Wekenlang konden scooter rijders genieten van het droge weer; geen nat pak, geen natte wegen, de schijnende zon voelen tijdens het rijden. Kortom: zorgeloos rijden. Maar nu buien weer terugkomen en het wegdek met grotere regelmaat weer bedekt ligt met regenwater kan je niet meer zo makkelijk wegscheuren met je scooter als op een droog wegdek. Er liggen nu eenmaal wat gevaren op de loer wanneer je van A naar B wilt rijden en moet je dus extra alert zijn. Hieronder vind je dus enkele tips en zaken die een gevaar kunnen vormen.

Het wegdek is glad
We horen je al denken: ‘’Joh!’’, maar een wegdek bestaat natuurlijk meer dan alleen uit asfalt en juist dáár schuilt het grote gevaar. Zo is het op een wegdek van bijvoorbeeld klinkers of zogenaamde kinderkopjes een stuk gladder en moet je dus oppassen met je rijgedrag en bijbehorende snelheid.

Ook witte wegmarkeringen zijn een beruchte oorzaak van uitglijders als het heeft geregend. Deze markeringen worden ontzettend glad en zodoende is het dus erg oppassen wanneer je er (vooral in een bocht/afslag) overheen rijdt.

Let op bij het remmen
Een andere dooddoener waar we je graag nog op attenderen: probeer tijdens slecht weer en/of op een nat wegdek voorzichter te remmen, omdat de kans anders bestaat dat je in de slip kunt raken. En uiteraard: rem op tijd, aangezien je remweg langer wordt door het natte wegdek. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen.

Hou altijd de controle
Wellicht dat we hier veel van je vragen: maar raak wanneer je bijvoorbeeld wegglijdt over zo’n wegmarkering niet in paniek. De kans is namelijk groter dat je valt wanneer je (vaak uit reflex) hard remt, dan wanneer je dat niet doet. Vaak hervindt je band namelijk alweer snel de grip.  Probeer dus altijd je scooter te laten rijden en hou het stuur stevig vast.

Wees altijd zichtbaar
Dit geldt natuurlijk voor iedere situatie, maar zoals je je kan voorstellen is het tijdens een (zware) regenbui en mistig weer nog lastiger om een ander voertuig te zien. Zorg er dus altijd voor dat je je dimlicht aanzet (wat ook verplicht is) tijdens een bui en als je het helemaal veilig wil spelen: hou je dimlicht altijd aan tijdens het rijden. En een andere goede tip is om reflecterende (regen)kleding te dragen tijdens een zware bui, om overduidelijk zichtbaar te zijn.

Zichtbaarheid geldt overigens ook voor de dode hoek en zeker in de regen: zorg altijd dat je zichtbaar bent voor bus- en/of vrachtwagenchauffeurs of chauffeurs van andere grote voertuigen. Het is bijvoorbeeld verleidelijk om achter een vrachtwagen te rijden, aangezien je dan uit de wind rijdt. Maar juist daar ben je het slechtst zichtbaar; hou dus goed afstand en zorg dat je opvalt.

Ga het terugkerende Hollandse weer met vertrouwen tegemoet en zorg dat je altijd veilig rijdt!

Wist je dat we nog meer blogposts hadden? Kijk hier snel voor meer!

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl