Toggle Nav
My Cart
trustpilot voordeelscooters.nl

Tips voor het kopen van een scootmobiel

Scootmobielen zijn er in alle soorten en maten. Denkt u bijvoorbeeld aan het aantal wielen, de actieradius, de snelheid en het type stoel. Van een scootmobiel die bij u past heeft u jarenlang plezier: zowel qua mobiliteit als comfort. Daarbij moet een scootmobiel aan een aantal (veiligheids) eisen voldoen. Welke eisen zijn dit precies? In deze blog leest u precies waar u op moet letten als u een scootmobiel aanschaft!

Aan welke eisen moet een scootmobiel voldoen?

Een scootmobiel moet aan een paar eisen voldoen qua veiligheid en formaat:

  • De maximale breedte van een scootmobiel is 1,10 meter
  • De maximale lengte van een scootmobiel is 3,50 meter
  • De maximale hoogte van een scootmobiel is 2,00 meter
  • De scootmobiel moet goede verlichting hebben aan de voor – en achterzijde
  • Een scootmobiel moet verzekerd zijn
  • U eigen eisen, zoals bijvoorbeeld een wheeliebar, krachtige remmen of captain’s seat.

Het komt vrijwel niet voor dat er scootmobielen worden verkocht die niet voldoen qua formaat of verlichting. Informatie over een scootmobiel verkrijgen via de Wet Maatschappelijke ondersteuning vindt u in deze blog.

Welke snelheid wilt u bereiken met uw scootmobiel?

Qua snelheid halen de meeste scootmobielen een maximum van 15-20 km per uur. In de praktijk zijn er wegen waar u sneller zou mogen rijden (45 km per uur), maar geen enkele scootmobiel bereikt deze snelheid. Een scootmobiel is er namelijk niet op gebouwd om zo snel te rijden. De snelheid is een belangrijk punt om mee te nemen in uw keuze. Maakt u veel tochtjes en uitjes met uw scootmobiel? Dan past een snellere scootmobiel goed bij u. We raden u aan om in dit geval niet voor een opvouwbare scootmobiel te kiezen. Deze rijden aanzienlijk minder snel. De snelheid hangt samen met de actieradius. Hieronder leest u daar meer over.

De actieradius van een scootmobiel

Een scootmobiel rijdt op een accu die u oplaadt. Het aantal kilometer dat u kunt rijden met een volle accu, heet de actieradius. De gemiddelde actieradius van scootmobielen is 40 kilometer. Voor de gemiddelde snelheid die u met een scootmobiel rijdt, is dit een mooie afstand. Bij sommige scootmobielen is het mogelijk om de actieradius uit te breiden met een tweede accu. De scootmobiel wordt hierdoor wel wat duurder, omdat een accu een prijzig onderdeel is. Als u nadenkt over de actieradius, is het dus belangrijk om in kaart te brengen hoeveel u uw scootmobiel wilt gebruiken.

Heeft u een kenteken en een rijbewijs nodig voor een scootmobiel?

Voor een scootmobiel heeft u geen rijbewijs nodig. Wel geldt er een minimumleeftijd voor scootmobielen die sneller rijden dan 10 km per uur: namelijk 16 jaar. Er zit geen kenteken achterop een scootmobiel. Wel moet u erop letten dat u de scootmobiel verzekert bij aanschaf. Op de achterzijde wordt dan een verzekeringsplaatje bevestigd.

Welk aantal wielen van de scootmobiel past bij u?

De meest verkochte scootmobielen hebben 3 wielen of 4 wielen. Deze hebben elk hun eigen voor – en nadelen. Ondanks wat er vaak gedacht wordt, zijn 3 wiel scootmobielen net zo stabiel als 4 wiel scootmobielen. Toch kan het zijn dat een 4 wiel-scootmobiel u een stabieler gevoel geeft. Dit is natuurlijk persoonlijk. Hieronder leest u enkele voor – en nadelen van 3 wielen en 4 wielen in het kort.

Waar moet u op letten bij het kopen van een 3 wiel scootmobiel?

Een 3 wiel scootmobiel heeft een kleine draaicirkel en is erg wendbaar. Dit maakt hem erg geschikt voor gebruik binnenshuis. Een andere eigenschap van de 3-wiel scootmobiel is dat lange mensen hun benen langs het voorwiel kunnen plaatsen. Er is dus meer beenruimte. Voor grotere afstanden is de 3 wiel scootmobiel iets minder geschikt, omdat deze vaak een wat minder hoge snelheid haalt. Toch kan hij hier prima voor gebruikt worden.

Waar moet u op letten bij het kopen van een 4 wiel scootmobiel?

Met een 4-wiel scootmobiel kunt u koersvast langere afstanden afleggen. U heeft een grotere wielbasis met 4 wielen, en vaak halen de 4 wiel scootmobielen een wat hogere snelheid dan de 3-wiel modellen (let op, dit gaat niet altijd op). Als u een stabiel gevoel erg belangrijk vindt, is een 4-wiel scootmobiel een goede keuze. Vaak zitten de modellen met 4-wielen ook net wat comfortabeler. U moet echter wel rekening houden met een grotere draaicirkel

Scootmobiel en lichaamsgewicht: wat is belangrijk om te weten?

De meeste scootmobielen zijn zeer stevig. Scootmobielen kunnen veelal een gewicht dragen van 190 à 200 kilo. Controleer altijd welk gewicht een scootmobiel mag dragen en vraag na welk gewicht de scootmobiel kan dragen als dit niet in de specificaties staat.

Wat is de prijs van een scootmobiel?

Een goede scootmobiel met 3 wielen koopt u vanaf ongeveer 1500 euro. Scootmobielen met 4 wielen zijn over het algemeen iets prijziger: ongeveer vanaf 2000 euro. U kunt met een 4-wiel scootmobiel dan ook grotere afstanden afleggen. Een opvouwbare scootmobiel kunt u kopen vanaf ongeveer 570 euro. Deze zijn makkelijk mee te nemen, maar niet geschikt voor grotere afstanden.

Waar let u op bij de stoel en vering van uw scootmobiel?

De stoel en de vering bij een scootmobiel bepalen in grote mate uw rijcomfort. Het is daarom slim om uw gewenste scootmobiel eerst uit te testen. De meeste scootmobielen hebben een basis stoel of een captainseat. De basisstoel is laag en eenvoudig. Deze voldoet uitstekend voor kortere ritten. Een captainseat is hoger en heeft verstelbare armleuningen. Omdat de captainseat draaibaar is, stapt u comfortabel op en af. We raden een scootmobiel met captainseat daarom aan als u een handicap heeft. Welke vering prettig is, is voor iedereen persoonlijk. Dit is net als het comfort van de stoel, belangrijk om uit te testen.

Welke accu’s voor scootmobielen zijn er?

Met een scootmobiel rijdt u elektrisch, door middel van een accu. Deze kunt u bijvoorbeeld ’s avonds opladen. Er zijn twee verschillende soorten accu’s:

  • Lood – en gelaccu’s
  • Lithium accu’s

Lithium accu’s zijn licht van gewicht en laden sneller op dan loodaccu’s. De aanschafprijs van een lithium accu ligt dan ook een stuk hoger dan die van een lood accu. De lithium accu gaat echter wel lang mee. De lood accu is goedkoper, maar heeft een kortere levensduur en laadt langzamer op.

Een scootmobiel kopen of leasen bij Voordeelscooters

Bij Voordeelscooters kunt u een scootmobiel kopen of leasen. U heeft bij ons de keuze uit een mooie collectie met 3 wiel – en 4 wiel modellen. Onze scootmobielen onderscheiden zich door:

  • Een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
  • De comfortabele captainseats bij elke scootmobiel
  • Eigentijdse designs
  • Moderne functies zoals opladen met USB
  • Extra veiligheid zoals een wheeliebar aan de achterkant (tegen achteroverslaan)
  • Het lichte gewicht

Als u meer wilt weten over één van onze scootmobielen kunt u altijd contact opnemen. Wij kunnen altijd advies geven over waar u op moet letten bij het kopen van een scootmobiel. U kunt ook een scootmobiel leasen bij Voordeelscooters. De scootmobiel leasen houdt in dat u betaalt in termijnen Hier kunt u meer lezen over onze leaseconstructie.

Bekijk Scootmobielen
Bekijk scootmobielen

Delen via:

Copyright © 2024 Voordeelscooters.nl