Toggle Nav

Voor jou: onze elektrische scooter test voor 2022

elektrische scooter test

De elektrische scooter is vriendelijk voor het milieu en je rijdt er zó mee weg. Nooit meer opstartproblemen dus. Daarbij maak je geen brandstofkosten en hoef je minder geld uit te geven aan onderhoud. Redenen genoeg om alles voor jou op een rijtje te zetten: waar moet je op letten bij de aankoop van een e-scooter en wat zijn de kosten? En welke modellen zijn het beste? Hier vind je alle belangrijke tips én we vergelijken de beste e-scooters in de elektrische scooter test!

Waar moet je op letten bij een elektrische scooter?

De e-scooter verschilt in een paar opzichten van een motorscooter. Daarom zijn er net even andere aandachtspunten. Verdiep je hier goed in, zodat je de keuze maakt die het beste bij je past. Eigenschappen van een elektrische scooter die je zeker moet bekijken zijn de actieradius, de accu en het vervangen van onderdelen.

De actieradius van een elektrische scooter

Een e-scooter heeft een kleinere actieradius dan een motorscooter. Dat betekent dat je kleinere afstanden met de scooter aflegt voordat hij energie nodig heeft. De gemiddelde actieradius van een elektrische scooter is ongeveer 50 kilometer. Hou er rekening mee in je keuze dat er onderling nog steeds verschillen zijn. Sommige e-scooters hebben de mogelijkheid om een tweede accu aan te sluiten. Je breidt de actieradius dan uit naar bijvoorbeeld 100 kilometer. Handig, maar er zit natuurlijk wel een kostenplaatje aan. Gelukkig zijn er genoeg punten waar je je scooter op kunt laden, dus misschien is dit niet noodzakelijk voor jou.

Neem de accu mee in je keuze

De accu van een elektrische scooter heeft een paar aandachtspunten. Zo zitten er flinke verschillen in de laadtijd. Een Vespa laadt bijvoorbeeld binnen 4 uur op. Bij sommige andere merken kan de laadtijd 8,5 uur zijn. Niet iedereen vindt dit een probleem, maar check dit wel even bij de e-scooter van je keuze. Een andere vraag is of je een uitneembare accu wilt. Een uitneembare accu is namelijk een voordeel wanneer je geen stopcontact in de buurt hebt. Toch heeft niet elke prijzige scooter een uitneembare accu. Let hier dus op in je keuze. Een ander aspect is het vervangen van je accu: na een paar jaar zal je ‘m moeten vervangen. Hoeveel kost dit bij de e-scooter van je keuze? En hoe lang gaat de accu van jouw scooter mee? Een nieuwe accu kan variëren in prijs van 150 tot 500 euro.

Zijn de onderdelen van de e-scooter makkelijk te krijgen?

Met een e-scooter maak je weinig onderhoudskosten. Toch kunnen er onderdelen verslijten of kapot gaan. Denk aan bijvoorbeeld kabels of onderdelen van je contactslot. Het is wél zo fijn als onderdelen voor jouw e-scooter makkelijk te verkrijgen zijn. Door je hierin te verdiepen, voorkom je onaangename verrassingen.

Wat zijn de kosten van een elektrische scooter?

De e-scooter is wat duurder dan de motorscooter, al staat er tegenover dat je geen benzinekosten hebt. Daarnaast maak je minder onderhoudskosten. Vanaf ongeveer 1300 euro koop je een elektrische scooter. De prijs kan oplopen tot 6000 euro voor de duurdere merken. De IVA E-go is bijvoorbeeld een goedkoper model (ca. 1500 euro) en de Vespa Elettrica een duurdere optie (vanaf 4500 euro). Daartussenin zijn allerlei opties. Zo lijkt de Senzo RivaLux bijvoorbeeld op de beroemde Vespa, maar ben je met een prijs van 1900 euro veel goedkoper uit. Andere zaken die je moet meenemen in de prijs zijn:

  • De kosten van een accu vervangen
  • De prijs van een extra accu voor een grotere actieradius
  • Een helm
  • Accessoires zoals een tweepersoonszadel of windscherm
Natuurlijk zijn er bij een duurdere en goedkopere e-scooter verschillen in de uitvoering en kwaliteit. Toch hoeft een goede elektrische scooter niet per se de duurste zijn. De kwaliteit die jij ervaart heeft voor een groot deel te maken met hoe goed de scooter past bij je.

Welke merken e-scooters zijn er?

Inmiddels zijn elektrische scooters flink in opkomst, dus ze zijn verkrijgbaar in verschillende merken. Voorbeelden van diverse e-scooter merken zijn IVA, Kymco, Sym, Senzo en Vespa. Ze hebben elk hun sterke punten en hun eigen design. Bij Voordeelscooters vind je de merken Senzo en IVA. Deze e-scooter merken zijn geliefd vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Waar moet de beste e-scooter aan voldoen?

De e-scooter biedt steeds meer mogelijkheden. Welke kwaliteiten heeft dan de beste e-scooter? Dit zijn de eigenschappen van goede kwaliteit elektrische scooters:

  • Grote actieradius
  • Opladen gaat snel en makkelijk (snelle laaddtijd, uitneembare accu).
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding
  • Mooi en praktisch design
  • Veilig en betrouwbaar

De beste e-scooter voldoet aan alle bovenstaande eisen. Daarom hebben we deze eigenschappen meegenomen in de elektrische scootertest!

Top 3 beste elektrische scooters van 2022

Dit is de top 3 van de beste elektrische scooters in 2022:

1. IVA E-GO S5
2. Senzo RivaLux Electric
3. IVA E-Go S3

In onze keuze hebben we de eisen meegenomen die je hierboven las: prijs, design, accu, actieradius en veiligheid. Wat de prijs betreft zijn de scooters uit de top 3 alle drie goed betaalbaar. Ze variëren in prijs van 1699 euro tot 2199 euro. De elektrische scooters uit onze top 3 zijn elk verkrijgbaar in een 25 km en een 45 km uitvoering.

Nummer 1: IVA E-GO S5

Met de IVA E-go ga je modern, comfortabel én snel de weg op. De actieradius van deze e-scooter is uitstekend met 80 kilometer. Met deze uitneembare accu kun je dus echt een tijdje vooruit. Als je een nog grotere actieradius wilt, kun je een tweede accu kopen om uit te breiden naar 160 kilometer. Als één van de weinige betaalbare e-scooters heeft de IVA E-Go S5 een extra krachtige Bosch Motor van 3000 Watt. Je trekt dus gemakkelijk op. Daarbij scoort de scooter uitstekend op het gebied van veiligheid: het EBS remsysteem voorkomt blokkeren en slippen. De IVA E-Go S5 beschikt over een uitgebreid alarmsysteem, zodat je ‘m met een gerust hart kunt parkeren. Tot slot beschikt de IVA E-Go S5 over een Bluetooth speaker en de mogelijkheid om keyless weg te rijden. Voor een prijs van 2199 euro is dit een prachtige e-scooter die zich kan meten met het topsegment!

Nummer 2: Senzo RivaLux Electric

De Senzo Rivalux Elektric lijkt op de Senzo Rivalux Special Electric. De uitvoering is echter eenvoudiger, zodat je wat goedkoper uit bent. Qua betrouwbaarheid en veiligheid zit je met dit model net zo goed: de e-scooter is voorzien van een hoge kwaliteit Bosch motor. De actieradius van 60 km kun je met een extra accu uitbreiden naar 120 kilometer. De laadtijd van 6 uur is daarbij prima. Qua comfort is de Senzo RivaLux Electric uitstekend: hij is voorzien van een dubbele achtervering, een handschoenenkastje en veel ruimte onder het buddyseat. Met een prijs van 1900 euro is de prijs-kwaliteit verhouding uitstekend.

IVA E-go S3

Stijlvol design, een goede actieradius én de mogelijkheid om keyless weg te rijden: de IVA E-go S3 heeft het allemaal. De actieradius van 60 kilometer is prima. Indien je wilt kun je de actieradius verdubbelen naar 120 kilometer, met een extra accu. De accu’s zijn bovendien uitneembaar, wat handig is als je geen stopcontact in de buurt hebt. Een pluspunt op het gebied van veiligheid is het ebm remsysteem: de remmen zijn dubbel beveiligd om blokkeren en slippen te voorkomen. Met een prijs van 1700 euro is de prijs-kwaliteit verhouding dus erg goed.

Delen via:

Copyright © 2022 Voordeelscooters.nl